Наслов

Тренирање со повреда на задна ложа

Повреда на некој од мускулите од задната ложа не секогаш значи дека треба да останете неподвижни со недели. Изиграјте паметно и одржете го фитнес нивото.

Особено ако сте професионалци тогаш сè е ставено во цајтнот, но и да не сте, бидете активни, повредата не треба да значи запирање со секаква физичка активност.

Наместо седење по дома со денови додека ја третирате повредата, пробајте интелигентно да си ги оптимизирате вежбите со што ќе се избегне било какво влошување, но ќе го одржите вашето фитнес ниво.

Правете го ова секогаш во консултација со доктор или физиотерапевт (кој ќе ве посоветуваат и за другите кој што треба да ги направите), а доколку вежбата предизвикува болка, престанете.

Во склоп на оваа мускулна група спаѓаат 3 мускули кој што имаат за цел да ја изведат флексијата во зглобот на коленото. Нивните горни припои се на карлицата, а долните на подколеницата.

Tука спаѓаат 

 • Бицепс феморис
 • Семитендинозус 
 • Семимембранозус
Во зависност од тоа кој мускул на задната ложа е засегнат со повредата, и каква е повредата по карактер ќе зависат и вежбите односно активностите (опсег на движења) во кој нема да чувствувате болка и непријатности.
 • Чучњеви и ножна преса – лимитирајте го оптегот на движење до 135 степени во коленото.
   
 • Пливање, статичен велосипед и елиптични машини, а во некој случај и лесно трчање – ОК доколку нема болка
   
 • Руско ѕвоно и jажиња – Може само во опсегот на движење без болка.
   
 • ИЗБЕГНУВАЈТЕ Плиометрија, џогирање, спритнови, вежби за агилност, исфрлања, исчекорувањa, грбни подигања.
12 Август 2013

За авторот