Планинарски прикаски

Наслов

„Даре Џамбаз“ на Водно, љубов на многу скопјани

Водно - Неопходно!! Викенд свратилиште за поголем број скопјани, гордост на градот и прибежиште за сите спортско-рекреативни подкатегории. Извишен на највисоката точка од Водно си пркоси еден од најубавите планинарски домови во Р.Македонија, со неговата цилиндрична форма, култова содржина и дух стекнат по долгогодишната служба во име на скопјани и на сите оние што стапнале на неговиот праг.

Ако не сте го пиеле славниот чај во планинарскиот дом „Даре Џамбаз" (1060 м.н.в) а местото на живеење во личната карта ви е Скопје, тогаш треба да се подразмислите за името во графата. Прекрасен видокруг, вистинско плодење на погледите, бои и хоризонти зачинети со пријатен разговор со пријатели и познаници.

Друштва седнати на ѓезме како чувари на викенд постулатите на нашиот народ: да се прошета, да се касне, да се пивне, да помуабетиме. И сето тоа во енергија што ја има само таму и никаде на друго место.

Кој пешки од полицијата, кој со велосипед, некој од средно, преку олимписка, димитар- цеветкова или пензионерска патека. Други со жичарницата, а трети од Соње, Нерези или Кисела вода го напаѓаат неприкосновениот викенд пункт.

Кога го снимавме видеото имавме прилика да поразговараме и со домарот Трајче кој моментално е задолжен за негово одржување и да дознаеме нешто повеќе за моменталните условите на домот. Според него, од основни елементи за преживување недостасува, вода. Што ги усложнува условите за подолг престој во домот и го намалува капацитетот за да се развијат повеќе угостителски содржини.

Досега, вода се носи во пластични туби кои се со ограничен капацитет, а треба да се искористат за многу работи кои се основни за одржување и живеење тука.

Објектот во 1948 година прво се користел главно за телекомуникациски потреби, а подоцна во 1952 година е оформен и како планинарски дом. Инаку домот е реновиран во два наврати, во 1958 и во 2000 година. Овој дом не е бизнис ориентиран туку работи услужна дејност со многу прифатливи цени, а го стопанисува планинарското друштво "Бистра". Домот има 30 кревети, но условите за одржување се отежнати поради, проблемот со вода - вели Трајче.

Па доколку не сте го посетиле ова култно место без разлика дали сте од Скопје или не, зауздете се и направете една тура (ве молиме без автомобил) за да го имате Скопје на дланка барем за кратко време. Така ќе го засакате повеќе.

Други Планинарски Прикаски.

16 Ноември 2013

За авторот