Комерцијален текст

Наслов

Дисторзија (шинување) на скочен зглоб

Дисторзија, шинување на скочен зглоб е една од најчестата мускуло-скелетна повреда и на неа отпаѓаат 20-30% од сите повреди предизвикани од физичка активност.

Половина од сите повреди во кошарката и една третина од повредите кои се случуваат во фудбалот се токму резултат на дисторзија на скочен зглоб. 

Еднаш направена дисторзија на скочен зглоб е најпредиспонирачкиот фактор за таа да се случи повторно.

Искуството кажува дека таа има можност да се превeнира, но доколку се случи третирањето треба да започне соодветно и веднаш, имајќи предвид дека оваа состојба лесно преминува во хронична.

Тимот на Медикус Хелп има огромно искуство и широка програма за превенција и третман на дисторзијата на скочен зглоб. Програмата од бандажерски средства, помагала и ортози може да ги задоволи индивидуалните потреби на секој корисник.   

Превенцијата може да ја обезбедите со користење на бандажерски помагала за скочен зглоб кои би ги користеле исклучиво за време на спортување и зголемена физичка активност.

Превенцијата посебно треба да се почитува кај намалена физичка активност, зголемена телесна тежина, слабост на мускулатурата на подколено и стапало.

Доколку дисторзијата сепак се случи, веднаш по повредата од нашата програма Ви препорачуваме (усогласено со протоколите за третман на дисторзии на скочен зглоб):

1 Ладна облога, која секогаш ја чуваме во нашите фрижидери со цел да не дозволиме голем оток кои ќе го продолжи периодот на рехабилитација.

2 

Поставување на полуцврста ортоза обложена со комори од гел/воздух.3

Бандажер со дополнително појачување со постојано користење во следните 3-4 недели со цел да обезбедиме поддршка на зглобот без дополнително да ја пасивизираме мускулатурата.


4 

Ортоза за скочен зглоб која ќе се користи како заштита од повторување на дисторзијата.

Физичката активност и спортувањето ни се повеќе од потребни, наместо да ги избегнувате, обезбедете си безбедно спортување.

Тимот на Медикус Хелп секогаш ви стои на располагање за совет и индивидуален пристап до вашите потреби. 

23 Јули 2015

За авторот