Наслов

Бетонирани придобивки од силовиот тренинг

Доколку вашата тренинг рутина најчесто се состои од џогирање или возење велосипед, сигурно сте се запрашале дали е потребно да додадете по некој силов тренинг. За многумина тоа не е избор, но пред да пресудите прочитајте ги придобивките од ваквата активност.

Мажите и жените го достигнуваат својот силов максимум помеѓу 20и 25-та година од животот. После овие години силата генерално се намалува по 1 % на година па така на 65 годишна возраст би имале 60 % од силовите можности кога сте биле на 25 години. Само оние кој системтски се активни и тренираат со надворешен отпор или тегови може да сметаат на успорување на оваа тенденција на намалување на мускулната сила.

Eве неколку здравствени и фитнес придобивки од тренингот со тегови (силов тренинг)

 • Зголемување на коскената маса / превенција од остеопороза 
 • Намалување на ризикот за повреди
 • Зголемување на мускулната маса 
 • Зголемување на метаболизмот
 • Зголемено искористување на глукозата 
 • Подобрување на перисталтиката на цревата 
 • Подобрување на нивоата на добриот холестерол 
 • Намалување на крвниот притисок во мирување 
 • Намалување на остеоартритичните промени и ревматските болки  
 • Намалување на депресијата
 • Подобрување на нервно мускулната ефикасност
 • Подобар надворешен изглед
 • Поголема самодовреба
 • Зголемувањње на чиста мускулна маса
 • Намалување на масното ткиво
 • Подобра контрола на стресот

 Ова се само некој од придобивките на силовиот тренинг доколку тој е правилно дозирани и е комбиниран со кардио тренинг. 

23 Јануари 2013

За авторот