таг / загадување

Отпушоците од цигари се најраспространеиот пластичен отпад во светот кој во голема мера ја загадува нашата почва.

Прв тизер за долгометражниот документарен филм: "Устав на новата ера: Човек балансер на воздушниот и водениот свет".

Да беше фотошоп, сигурно ќе мислевме дека океаните се чисти... 

Ок, не е поради тоа што ќе изгледате како да имате парче пластика бутнато во уста (што и е така), не е дека нема онаков филтер кој спречува сè и сешто што лебди во воздух, туку навистина има нешто толку очигледно што е целосно промашено во проклетиот дизајн. 

Од некоја поизолирана дивина, можеби, во ситуација кога немате вода, но оној жолтиот, или од Водно, никако...

Едно од поедноставните чариња за загадуањево во Тетоо и град Смогје. Предупредување - ЕКСПЛИЦИТЕН РЕЧНИК!

Проектот работен во Универзитетот Чикаго покажа дека загаденоста на воздухот на светско ниво ни зема речиси две години од животниот век.

Иако количеството на ПМ честички за време на полумаратонот  ЕрТел (AirTel) во Делхи овој викенд изгледаа како мало дете во споредба со некои наши „врвни” мерења, сепак, ние барем кај нас немаме спортска активност која ќе натера 30.000 да искочат на толку лош воздух и да бркаат најдобри времиња на полумаратон.

Тоа е суровата сегашност во Македонија, купишта ѓубре низ цела држава без правилен третман и без програми за намалување на отпадот. Краток документарец од Кадар - направен во април годинава...

Цената на чинење на сите прерани смртни случаи и здравствени состојби предизвикани од воздушното загадување е на еден начин немерлива, но сепак, на крајот, сето ова може да се преточи во изгубени финансии под разни основи, нешто што цела Европа веќе го има искалкулирано, а нè има и нас. 

Граѓаните на Париз вчера ги заборавија своите возила и ги активираа велосипедите и нозете...

FB Препораки