таг / воздух

Како деца, стопроцентно сме сигурни дека сите до еден некогаш сме пробале и мереле колку долго ќе останеме под вода на еден здив. Како и зошто (физиолошки и генетски) постојат луѓе кои можат да издржат и по неверојатни 20 минути на една плуќа и како изгледа еден тренинг за овој спорт?

Прв тизер за долгометражниот документарен филм: "Устав на новата ера: Човек балансер на воздушниот и водениот свет".

Иако количеството на ПМ честички за време на полумаратонот  ЕрТел (AirTel) во Делхи овој викенд изгледаа како мало дете во споредба со некои наши „врвни” мерења, сепак, ние барем кај нас немаме спортска активност која ќе натера 30.000 да искочат на толку лош воздух и да бркаат најдобри времиња на полумаратон.

Што е Нула Отпад?  Нула Отпад е филозофија и цел која прераснала во движење каде се цели да се намали конзумирањето до можниот минимум, при што производите и пакувањето на производите би биле заменети со одржливи замени кои би можеле да се реупотребуваат, рециклираат и намалат.

Цената на чинење на сите прерани смртни случаи и здравствени состојби предизвикани од воздушното загадување е на еден начин немерлива, но сепак, на крајот, сето ова може да се преточи во изгубени финансии под разни основи, нешто што цела Европа веќе го има искалкулирано, а нè има и нас. 

Иако мерните единици за состојбата на воздухот овој викенд покажуваа далеку надминати вредности на загаденост во Пекинг, организаторот не го откажа, ниту пак помести датумот на маратонот, а десетици илјади тркачи дојдоа да присуствуваат. 

Жителите на градовите во Македонија дишат најзагаден воздух во Европа! Бараме итно спроведување на мерки насочени кон трајно справување со овој проблем!

Ок, не е поради тоа што ќе изгледате како да имате парче пластика бутнато во уста (што и е така), не е дека нема онаков филтер кој спречува сè и сешто што лебди во воздух, туку навистина има нешто толку очигледно што е целосно промашено во проклетиот дизајн. 

Од некоја поизолирана дивина, можеби, во ситуација кога немате вода, но оној жолтиот, или од Водно, никако...

Едно од поедноставните чариња за загадуањево во Тетоо и град Смогје. Предупредување - ЕКСПЛИЦИТЕН РЕЧНИК!

Вежбањето на респираторната мускулатура е секако придобивка во градењето на фит и функционално тело, но не е лесно да најдете "справа" дури и во хард кор фитнес центрите што специфично е наменета за оваа мускулна лепеза. 

FB Препораки