таг / велосипед

Која е физичката моќ што човек треба да ја одржи во текот на еден час за да може да „извесла” 60 километри со својот велосипед, и секако, зошто тоа е скоро невозможно, откриваме во следната сезона посветена на велосипедот, велодромските стази и рекорди. 

Недвојбено Тур де Франс е најпознатата и најпрестижна велосипедска трка на светот. Сè што е поврзано со и околу неа секогаш е на највисоко можно ниво. Да се биде учесник на ова натпреварување подразбира светска класа, оттаму и велосипедите се нешто што и тоа како претставува светска класа, а таа класа се разбира чини многу.

Над 1.700 луѓе излегоа со своите велосипеди во склоп на караванот „Скопје на точак”, настан кој се одржа на 11.11.2018 во организација од страна на Сојуз на спортови на Скопје а под покровителство на Град Скопје.

Во 2017 година на неколку месеци пред неговиот 60-ти роденден, Фил Декер заминува на велосипедско возење на 1000 превои кои има цел да ги комплетира во рок од 100 дена. Во видеото тој зборува нешто повеќе за идејата и замислата, неговата детална посветеност и истрајност за да се успее во зацртаното „возење на 1000 превои”. 

Откако во редовниот термин овој јуни ресенчани имаа проблем што во ист ден се реши пола политичка сцена да завесла од Отешево за Нивици, па својот велосипедски настан мораше да биде откажан, Тур де Галичица го враќа ударот. Ќе се одржи во август, ќе има прописно возење и планинарење, а богами и капење. 

Овој викенд од 8 до 10 јуни во скриеното село Мрежичко и преубавата бујна природа на кавадаречко Мариово ќе се одржи третото издание на велосипедскиот настан Алшар - Допри го сонцето. 

Архитектите на малиот италијански град Бари заедно со локалните власти се обидуваат да направат мала велосипедска револуција.

Минатата недела со финиш во Берлин, Џени Грахам од Шкотска успеа да постави нов женски рекорд во возење на велосипед околку светот.

Секако дека е направен од точак, не загадува, не прави гужва како пред сите наши школи а сигурно децата се многу позадоволни при одењето на училиште...

Двајца млади тетовчани Сенад Идризи и Амир Аслани, водејќи се од личната желба одлучија патот до Хаџ 2018 да го направат достижен на поинаков начин возејќи велосипед. Нивната желба ќе се оствари со тоа што ќе се создаде вистински спој помеѓу спортот и велисипедизмот и фактот дека ќе патуваат за 40-50 дена до Саудиска Арабија се со цел да го извршат ритуалот на аџилакот им наметнува желба да се надминат себеси во велoсипедизмот.

Изминатиов викенд во организација на ЗГ Велес Бајкинг , по 4-ти пат се одржа Outdoor Festival АЗОТ 2018 мтб Предизвик. Централни активности како и изминатите години беа двете патеки за планински велсипедизам, а од оваа година настанот се прошири во Outdoor Festival со активностите а планинарење, планинско трчање и алпинизам.


FB Препораки