таг / вегетаријанци

Свежо и освежително летно безмесно мезенце...

Хлорелата е вид на едноклеточна зелена алга која содржи фотосинтетички пигмент – хлорофил. Се размножува многу брзо, по пат на фотосинтеза, и при тоа бара само јаглерод диоксид, вода, сончева светлина и мала количина на минерали.

Луѓето избираат да станат вегетаријанци поради многу различни причини, како од грижа кон природата, животните, здравјето и религиозните убедувања. Сепак, не се работи само за не јадењето месо и/или млечни производи, туку организацијата на секојдневното мени за комплетно задоволување на телото со потребните нутрициенси. 

Дали железото од парчето црвено месо е исто со железото од спанаќот на Попај?! Ако се мислите за одговорот на ова прашање тогаш ова е задолжителна лекција по биохемија (без формули, ветуваме).

Најчестиот муабет кој го слушаат бремените жени е на тема јадење и храна. Од бабински муабети дека треба да се јаде за двајца, колку сакаш и што сакаш, до многубројните стручни совети со листи на намирници и суплементи кои ги задоволуваат потребите на мајката за правилен развој на бебето. Ваше е кој пат ќе го одберете...

FB Препораки