таг / ули штек

Еден од најдобрите светски алпинисти, Швајцарецот Ули Штек загина во несреќа на Нупце во близина на Еверест за време на неговите припреми за траверсирање на Еверест и Лоце во алпски стил. 

Во неговиот најтазе алпинистички подвиг оваа пролет, Ули Штек заедно со Тенџи Шерпа ќе се обидат да го направат првото искачување на Еверест и Лоце во еден здив. За планот, предизвиците и опасностите, тренингот и препарациите и целиот подвиг погледнете во следното видео од „Швајцарската машина”. 

Во третата епизода на The Classic Alpinist се случува несреќа во текот на едно од качувањата...

Ова лето, „Швајцарската алпинистичка машина” Ули Штек успеа да го изведе неверојатното искачување на сите 82 врвови на Алпите (повисоки од 4000 метри надморска) за точно 62 дена. Притоа, во овој подвиг тој не користеше било какви моторизирани средтства за негов транспорт меѓу рутите, туку се функционираше преку неговата физичка подготвеност. Погледнете нешто повеќе за човекот што е навлечен на тренинг...

На претходно закажаната церемноија беа доделени „Златните Цепини“ („Piolets D'Or“) за најуспешните искачувања во минатата година.  

Во едно од најсмелите хималајски искачувања во историјата, Ули Штек го направи првото соло-искачување на јужната стена на Анапурна и тоа за рекордни 28 часа. Следи видео интервју во кое Штек открива малку повеќе детали.

По трагичната несреќа во тимот на Ули Штек при обидот за искачување на сите 82 врвови повисоки од 4000 м.н.в на Алпите, Ули се наоѓа пред дилема дали да го продолжи проектот. По краткото размислување тој решава да продолжи и успешно да го заврши подвигот. 

Во првата епизода пуштена на Епик Тв пред една недела Ули зборуваше за стартот на неговиот овогодишен летен подвиг - качување на сите врвови на Алпите повисоки од 4000 метри за само 62 дена, каде тој и неговото другарче Михи користат само немоторизирани средства за транспорт меѓу дестинациите. Следи втората епизода од интересниот серијал насловен The Classic Alpinist...  

Авантура на двајца искусни алпинисти и пред се големи спортисти која е веќе започната а опфаќа качување на 82 алпски врвови во рок од 80 дена и возење на околу 1000 километри велосипед како превозно средство измеѓу овие рути. Што поинтересно да се следи на социјалниве мрежи?

Колку опрема е потребно за да се искачи нова насока на 2400 m-ска Хималајска стена? Традиционалните искачувања налагаа толку многу што цела војска од носачи и јакови им беше потребна за да однесат сè до базниот логор. Но, времињата се сменија.

Мала група на качувачи предводени од страна на Ули Штек, на нивниот „заслужен одмор" беа во Колорадо на фестивалот за качување мраз во Јуреј. Недалеку од таму има барем 2 причини да се соочат со најпознатиот октопод во Карпестите Планини. Првата причина е посетата на првиот искачувач, кој живее во Боулдер, Колорадо, а втората е да се качи легендарната насока...

FB Препораки