таг / туршија

Вкусна кисела варијанта на посното гравче...

Како што изборот на свеж зеленчук на тезгите станува сè помал, така расте бројот на теглите во шпајзот. Веќе на трпезите, наместо свежата краставица се вадат корнишоните или наместо свежа зелка се сецка скиселената. Имаме ли фајде од туршијата?

Ни случајно немој да помислите дека ние, балканците, немаме што навистина здраво да си понудиме на нашите трпези. Со исклучок (читај усул во јадењето) на одредена храна, останатото кое традиционално се служи по македонските трпези е исклучително здраво! Дефинитивно ќе се согласите дека бургерите, пржените риби и чипсот не се дел од нашата традиционална трпеза, нели!?

FB Препораки