таг / турно

На 8 февруари овој викенд, Килиан Жорнет и неговата екипа во норвешкиот ски центар Тустен направија 24-часовно тестирање во кое целта беше да се види колку висински метри тој може да покрие со помош на турно скии т.е. со целосно самостојна енергија. 

Томица Котевски од ПК Кораб на зимско искачување на Дамаванд 5670 мнв., највисокиот врв во Иран и Блискиот Исток. Искачувањето беше реализирано февруари 2017 година. 

Фотографии - Томица Котевски

Убав ни беше планот, а и убав испадна денот, само Кораб беше сериозно сериозен со ветерот...

Уште пред некоја година ви го имавме покажано убавото видео на Нат Гео за „Корените на скијањето” каде се зборуваше за најстарите методи на скијање некаде во срцето на Кина. Овде пак, се разработува слична таква тема, само длабоко во сибирската дивина, поточно во селото Усть-Анзас каде луѓето сè уште скијаат и ловат на овој начин. 

Плат е преубав врв кој се наоѓа помеѓу еден од најубавите предели на Шара до Горна и Долна Лешница. Стрмно се издига над реката Пена и Лешничка река од другата страна. Гледа многу јасно кон Кобилица на север-исток, Церипашина, Карабунар, Бакардан, Титов врв на југо-запад, врвот Среден Камен кој во алпски стил се извива над Лешница и е како на дланка, сите овие врвови се многу близу и гледката е здивоземачка, а само малку подалеку од ова го гледате речиси целиот гребен од Црн Врв до Мал Турчин, секако и околните планини се јасни и убаво видливи поради височината од 2398. Но сепак, околината е она што го прави овој врв посебен и преубав.

Веќе далечно чуство, но сепак да споделам, пред три недели се искачивме турно до само 50 метри под овој врв.

Пишува и фотографира - Димитрије Остоиќ 

Целата приказна ќе ја најдете на http://riders.me

Домаќини - Томица Котевски (фото) и Методи Чилиманов

Гости - Никлас Холстен, фински про сноубордер и Нивес Холстен од Хрватска и нивните две хаски 

Парот воедно можете да го најдете ТУКА

Нема некој кој е малку навлезен во планинарењето a кој не е вљубен во Лешница и околината на ова место. Фантастичен предел во срцето на Шар Планина. Во Алпски стил со густа шума и над неа кулоари и расфрлани оштри карпи на сите страни наоколу. Интересно место за сите љубители на убава гледка, опуштена планинска прошетка но и сериозно тренинг место на генерации Македонски алпинисти. Во лето карпата не се качува, ронлива е. Но во зима поради нејзината северна експонираност станува сериозно поле за практикување на зимски алпинизам.

Прочитајте нешто повеќе како овие две зимски активности може да ве одржат во одлична физичка форма, па дури и да ви ги подобрат вашите капацитети во текот на студената зима. 

Новогодишна прошетка, скијање и само убавини. Да тргне новата година со убаво :) Среќна нова година на сите!

FB Препораки