таг / трекинг

Ткалавантин Дург е планинарска патека во Индија што се издига во висина од 700 метри има тесни стрмни скалички без ограда... и остра провалија. За оваа патека потребни се околу 6 часа внимателно симнување. Дефинитивно авантуристички за планинари без проблеми со вертиго и страв од височини!

Домаќините љубоморно си го чуваат нивното Килиманџаро. Тоа за нив не е само планина и највисок врв на Африка, тоа е мит, вулкан, култура, национален парк, систем на вредности, почит кон природата и секако, извор на приходи за многу гладни усти.

Големата хималајска трансверзала претставува мрежа на воспоставени планинарски патеки кои заедно ја формираат најголемата планинарска рута во светот. Минувајќи под највисокиот планински венец, Хималаите, оваа линија проаѓа низ неверојатни предели и пејсажи, висорамнини, долини, превои и населени места на најтешко достапните делови од планетава. 

Ова e изборот од National Georaphic за тоа кои се планинарските патеки од соништата...

Идејата да направиш самостојно поминување на Исланд како дел од некоја супер спонзорирана авантура е сосема во ред, само што кога се работи за мртва зима, а протагонистите се тинејџери со по 18 години тогаш ти станува јасно каков ќе биде исходот. Само не знаеме што тие мислеле. 

Да те послужи Солунска без километар на час ветер е вистински раритет кој го искуси мала група на планинари што реши да го качува овој врв од страната на Планинарскиот дом Караџица викендов. А од врвот, „чудесната земја“ на дланка...

Капацитети, спремност, опрема и пари нема секој за да оди на хајкинг на Еверест, Аконкагва или Килиманџаро, арно ама интернет скоро секој има, па со два-три клика од сега ќе можете да ѕирнете како е да се биде во некој од базните кампови и врвови на огромните планински масиви. Ни од близу не е исто ама нема зошто да не се види, ако стварно се има мерак.

FB Препораки