таг / стрес

Едно од најдобрите решенија за справување со стресот е бавењето со спорт, па токму затоа голем дел од популацијата се одлучува за овој чекор во обид тоа да биде ментално исклучување од притисокот на животот со кој сите ние се соочуваме. Но што се случува кога бавењето со спорт ќе стане стрес плус за вашето тело?

Трчањето е најсилниот лек за подобра меморија, велат истражувачите.

Колку пати ви се случило да се најдете пред фрижидерот и да зјапате во него мислејќи што попрво да земете иако не чувствувате глад? Дали ви се случува постојано да имате потреба да јадете иако во текот на денот не сте прескокнале ниту еден оброк? Кога следниот пат ќе се најдете во вакво или слични сценарио, направете чекор назад и сетете се на оваа статија. Гладот не е секогаш вистинска потреба за храна.

За да ги извлечете максимално придобивките од физичката активност старо добро правило е дека редовноста е клучот, а во бројки тоа значи МИНИМУМ од два и половина часа распоредени во текот на една недела средно интензивна аеробна активност. Со оглед на денешниов начин на живот луѓето честопати (за жал) ниту оваа активност не се во состојба да ја исполнат, но од полза би било макар и делумно да ги испочитувате препорачаните часови потење...

Ви благодарам за пораката. Ова утро/попладне го одвоив за да се повозам со точакот, да качувам карпи или да потрчам во паркот близу мојата куќа, или можеби да прочитам нешто додека седам до езерцето или потокот т.е. во природа - тоа што го гледаш помеѓу или надвор од урбаните средини каде живееме и работиме. Најчесто таму е зелено и/или кафено, во тоновите на земјата. Одам таму за, како што еден еднаш рече „да ја однесам мојава душа на перење”. 

Во општество каде постојано сме излошени на разни видови стрес кој има големо влијание врз нашето психо-физичко здравје луѓето многу често се соочуваат со различни здравствени проблеми кои истите се трудат да ги регулираат со медикаменти кои можеби ќе овозможат привремено решавање на проблемот.

Гедиминас Гринус е капетан во литванската армија за време на војната во Ирак откаде дома се враќа со заработен пост-трауматски стрес синдром. Лошите искуства и визии се пренесуваат и во округот на неговата фамилија сè додека тој не започне да трча...

Професорот Карл Пилемер, од Универзитетот Корнел, во својата книга „30 лекции за животот” напишал совети и искуства од најстарите Американци, а од нив ние издвоивме пет многу едноставни тајни на луѓето кои живеат подолго.

Несоодветна исхрана го спречува губењето на килограми и предизвикува зголемување на телесната тежина. Но освен исхраната постојат и некои други причини што треба да се земат во обзир бидејќи влијаат исто како исхраната...

Стресот во последно го доживуваме како нормален додаток на секојдневниот живот, а животот без стрес некако не се вклопува менталната сликата за една активна, здрава и успешна млада индивидуа, туку напротив некако се почесто трагаме по живот со силна адренална стимулација...

FB Препораки