таг / спортисти

Почитувани, согласно Стратешкиот развоен план и Олимписките програми на Македонскиот олимписки комитет, на 26 Декември 2017 година (вторник) во 10:00 часот, во ПАРК ХОТЕЛ&СПА, сала Њујорк (http://parkhotel.mk/), со 12 (дванаесет) спортисти, ќе се потпишат Договорите за добивање на Олимписка стипендија ТОКИО 2020.

Една добро структуирана програма треба да ја подобри јачината на еден млад спортист, а со тоа да се намали ризикот од спортски повреди и да се подобрат неговите атлетски перформанси.

Хипербаричната оксигенација применета непосредно пред или после интензивен физички напор ги подобрува физичките перформанси и влијае на зголемување на работната способност на спортистот, како и намалување на интензитетот на спортските повреди.

Ако патот ве одведе во соблекуваните на некои клупски гигант после одигран натпревар, нема сомнение дека во очи ќе ви паднат големите буриња и кади наполнети со коцки мраз и по некое пиво што плови за да се разлади пред да биде испиено. 

Статистиката на спортски повреди во младинскиот спорт кај деца од 6-19 години во САД укажува дека на врвот од листата се наоѓаат шинувања и напрегања, фрактури, контузии, абразии и потреси. Интересен податок е што над 50% од овие повреди се случиле за време на тренинг, а не на натпревари.

Без разлика дали е профи спортист или пак рекреативец, вашето дете треба секогаш да биде во одлична форма, да има енергија и да се чувствува здраво за да учествува во било каков спорт.

Често слушаме за електролити, но што точно се тие и како влијаат на нашето здравје?

Ако во последно време се чувствувате истоштено, споро се опоравувате по напорните тренинзи, имате дигестивни проблеми или можеби се опоравувате од некоја вирусна настинка, пробиотиците се првиот избор за вас.

Ако сте редовно ставени во тренажен процес тогаш сигурно се чувствувате како машина за кркање која понекогаш знае и да претера. Дали навистина ви се потребни тие калории, или можеби го правите тоа од навика?

Оралното здравје влијае на перформансите на спортистите но самите тие многу не внимаваат на нивното орално здравје.

Оваа многу честа појава пред сè кај млади спортисти и рекреативци е карактеристична за спортови каде има најголемо оптоварување на долниот или лумбалниот дел од рбетот (пр. гимнастика, активности во теретана, фрлачи на копје или диск и кај сите контактни спортови)

FB Препораки