таг / солунска глава

Викендов на 22 септември на највисоката точка од масивот Мокра, на тазе поставеното обележје на врвот беше поставено нова плоча која вели - Солунска Глава 2540 мнв - 1000 искачувања - Буран. 

Изминатиов викенд во организација на ЗГ Велес Бајкинг , по 4-ти пат се одржа Outdoor Festival АЗОТ 2018 мтб Предизвик. Централни активности како и изминатите години беа двете патеки за планински велсипедизам, а од оваа година настанот се прошири во Outdoor Festival со активностите а планинарење, планинско трчање и алпинизам.


Изминатиов викенд во регионот на АЗОТ со централен камп во селото Богомила се одржа вториот по ред велосипедски настан АЗОТ 2016 МТБ ПРЕДИЗВИК.

Нежиловите стени претставуваат карпест отсек на планината Јакупица и се издигнуваат 600-700 метри во височина, се до самиот врв Солунска Глава.

Викендов, Алпинистичкиот Клуб „К2“ го организираше 15тиот меморијален марш на Солунска Глава во чест на четворицата наши алпинисти Влатко Боцевски, Бранислав Ристовски, Огњан Филиповски и Предраг Толмачев кои го загубија животот на оваа планина во зимата 1998 година. 

Да те послужи Солунска без километар на час ветер е вистински раритет кој го искуси мала група на планинари што реши да го качува овој врв од страната на Планинарскиот дом Караџица викендов. А од врвот, „чудесната земја“ на дланка...

Повеќедневна екстремна тура во близина на Солунска Глава. Од архивите(28.02.2014) на Волкот Теофил.

На 18.07.2015, два дена по светскиот ден на велосипедизмот кој се одбележа на 16ти месецов, група од тројца велосипедисти Александар Димовски,  Никола Димовски и Никола Насковски се реши да го искачи највисокиот врв на планината Јакупица, Солунска Глава 2540 мнв со велосипеди во чест на светскиот ден на велосипедизмот.

FB Препораки