таг / соло качување

Минатото лето на 03.06.2017 американскиот качувач Алекс Хонолд успеа да ја искачи една од најтешките насоки во долината Јосемити - Фрирајдер 7c/+ во слободен соло стил. Оваа година некаде во септември во режија и продукција на Џими Чин и Елизабет Васархели може да го очекуваме документарецот за Алекс кој прикажува еден неверојатен и интимен портрет на врвниот спортист, неговиот живот, семејството и опасностите во кои е завиена дисциплината слободно соло. 

Псикоблок, односно „лудиот болдер“ преведено од шпански, зазема сè поголем замав во спортското качување. Овој август се планира екстензија на веќе одржаните натпревари во Билбао, кои сега ќе добијат поголем формат и преместување во Олимписки Парк.

Алекс Хонолд е дел од минијатурниот процент на слободни соло качувачи (оние што се качуваат без јажиња и бутур, да) коj што сè уште e жив и здрав. Па која осигурителна би осигурала некој што се бави со ваков спорт? Онаа што знае како да удри смело на маркетинг!

FB Препораки