таг / соли

Со желба да дознаеме нешто повеќе за планинското трчање, поконкретно за ултрамаратонските дистанци на планина како една од нејзините омилени активности во природа, се најдовме и поминавме еден ден со Тања Пенева Здравева - член на македонскиот клуб ТРЕКС и долгогодишен љубител на треил трчањето. Откријте нешто повеќе за убавината во овие аутдор активности кои несомнено претставуваат исклучителен предизвик за секого...

Ако јаглехидратите се горивото што ја дава енергијата за придвижување на телесната машина, тогаш електролитите се маслото што ја подмачкуваат. При потешка физичка активност секој спортист може да се соочи со недостаток на „масло за подмачкување" т.е. електролити кои се губат преку потењето, па на целната линија наместо медал да добие болен грч.

FB Препораки