таг / Сол

Листата на заболувања кои се предизвикани од прекумерна употреба на сол во секојдневната исхрана постојано се зголемува. Новите докази за неговата штетност доаѓаат од Мелбурн, Австралија и се поврзани со здравјето на коските.

Дали некогаш сте застанале на вага и сте биле во неверување од бројките кои ви ги покажува? Како е можно да сте поправени ако внимавате на исхраната и активно спортувате? Дали навистина и водата ви се "фаќа" или проблемот е во нешто друго?

По дефиниција к’цаната (мелена, толчена, како сакате) сол е мешавина од миродии и билки со основа од пченкарно брашно, леблебија и сушени црвени приперки, толчена до ситен прав во аван. Многу градови и села си имаат свој рецепт кој добро се чува во тајност, но ние ќе бидеме јавни и ќе споделиме како ја направивме нашата...

Најлесен начин за надокнадување на изгубените минерали и течности се изотоничните раствори...

Без да го фрлите соларчето!

Се создала пред околу 250 милиони години во најголемиот енергетски центар на Земјата - Хималаите. Извонредно е чиста, со розова боја што се должи на атомите на железо и други атоми вклучени во нејзината кристална решетка. Со секојдневното користење на оваа наместо стандардната готварска сол, добивате многу повеќе отколку што очекувате.

Истражувањата покажуваат дека недостатокот на јод може да доведе до малфункција на тиродината жлезда, гушавост, депресија, летаргија, пад на имуниот систем, забавен метаболизам, зголемување на телесната тежина...

Иако секогаш се сложуваме дека свежо си е свежо, сепак и конзервираната риба може да има свои предности. Прочитајте кои се главните разлики меѓу двете...

Освен вишок сантиметри на колковите и струкот, газираните пијалоци или подобро кажано шеќерот што се содржи во нив, се поврзува со бубрежни заболувања...

Најнови препораки од СЗО... Ако внимавате на солта, внимавајте и на шумливите таблети.

Кога седнувате на ручек и се фаќате за соларчето пред воопшто да го вкусите јадењето си „насолувате“ многу повеќе од само вкусова дразба.

FB Препораки