таг / штица

На 28 јуни оваа година 60-годишниот Џорџ Худ постави нов светски рекорд во непрекинато држење планк во една позиција.

Склековите се неверојатна но и честопати занемарена вежба за горниот дел од телото. Има безброј различни видови склекови и во секој од нив ќе најдете нешто многу корисно. Едни од нив се пирамида склековите.

Се до почетокот на 70тите години на минатиот век и појавата на скапите и луксузни справи и фитнес центри, изометријата била неизоставен дел од тренажниот процес. Ова е потсетник за тоа дека не секогаш морате да поседувате или изнајмувате скапа опрема за да развиете сериозна мускулна сила и издрливост. Ова е обид за враќање на изгубениот сјај на изометријата.

И тоа во голем дел изометрични рецепти преку кои во соработка со паркетот лепите плочки на вашиот абдомен. 

Ако случајно сретнете некој TRX систем за вежбање како виси во теретаната, или пак ви поработи имагинацијата и си направите нешто вакво сами, искористете го за малку поинаква изометрична вежба бидејќи дупло се одразува, особено на мускулите на трупот.

Му ја мислите како да почнете со некаков програм за подобри стомачни мускули, а реално тешко ви е да направите еден кранч односно стомачен потисок. Еве едноставен начин како да ја зголемите издржливоста на мускулите од трупот што ќе ви биде основа за покомплексни вежби за абдомен.

Малово не е ни свесно колку нам, запуштените и мрзеливи „старци” ни е тешко да издржиме пола минута во штица - планк. 

Ок, ако некогаш сте пробале да издржите во позиција на штица или познат како планк (plank) бар 3 минути, тогаш што ќе кажете новиот светски рекорд кој го сруши стариот за скоро 3 часа? И нека не ви биде симптоматично тоа што новиот а и стариот рекорд се поставени од армиски тренирани лица, првиот бивш маринец, вториов член на единицата СВАТ (SWAT). 

Неколку динамични штици за загревање на целото тело и длабоко активирање на јадрото

Mountain climber е одлична вежба која може да биде дел од основниот сегмент или како дел од загревањето или подготвителната фаза. Оваа вежба е интегрална и активира неколку групи на мускули.

FB Препораки