таг / шерпа

„Го искачив Еверест 21 пат, повеќе од било кој на планетата земја, но никому не би го посакал истото.”

Во 2014 година австрискиот режисер Џенифер Пидом започнува со снимање на документарецот „Шерпа” инспириранa од „тепачката” која претходната година се случува меѓу Шерпасите и тимот на Симоне Моро и Ули Штек и сакајќи да ги долови мизерните услови и големите ризици во кои тие работат се случува лавината која однесува 16 нивни животи... Што подобра приказна за еден документарец?

Балканот не би бил Балкан без ракија и мезе, а ние не би биле прав македонски веб-портал ако не напишеме нешто повеќе за најпознатиот балкански деликатес и неговото влијание врз струковите и бутовите.

Најсмртоносниот ден во историјата на Еверест ги зема животите на 16 Шерпаси во еден момент. И да, има нешто што треба да се превземе околу ова.

FB Препораки