таг / Саша Грбиќ

На 30.12.2018 наврската Бојан Митаноски и Саша Грбиќ направија искачување на врвот Вихрен преку северната страна и насоката Скалниот жлеб - лева варијанта V+, 500 m. 

Пред две години, на почетокот од август 2016 година, две наши наврски го направија првото траверсирање на Матерхорн од страна на македонски тим, стартувајќи од Червинија и гребенот Креста дел Леоне, а симнувајќи се по швајцарскиот гребен Хорнли. Ова е приказната за Алек, Кољо, Бојан и Саша на Матерхорн како мало загревање за ЕХО 2019.

Овој викенд нашите Саша Грбиќ и Бојан Митаноски успешно го искачија највисокиот врв на Австрија, Гросглокнер по алпинистичката насока Зидвандвехтер која се наоѓа на јужната стена на планината. 

Повеќе за успешното искачување на Бојан Митаноски и Саша Грбиќ на оваа насока на Гросглокнер читајте - ТУКА

Вчера на 08.08.2016 година, четворочлена екипа од Македонија во акција организирана под капата на ФПСМ успеа да го направи првото траверсирање (пречење) на Матерхорн од италијанска кон швајцарска страна. 

FB Препораки