таг / релаксација
Без разлика на спортот со кој се бавите, секој тренинг предизвикува микро-трауми врз човековото тело од кои истотото мора да се опорави. Опоравувањето не само што ги враќа мускулите на нивното првобитно фитнес ниво, туку и дополнително влијае врз зголемување на нивната сила и издржливост.

Неколку интересни научни аспекти за тоа што се случува со вашето здравје кога претерувате со работа и не добивате вистински годишен одмор.

Дишење од дијафрагма е дишењето што настанува со контракции на дијафрагмата, мускул кој се наоѓа хоризонтално помеѓу празнина во градите и  празнината во стомакот. Воздухот влегува во белите дробови и стомакот се проширува во текот на овој тип на дишење.

Многу нешта во текот на животот го таложат стресот и се закана за нашето здравје. Понекогаш не сме ни доволно свесни колку малку е потребно за да се справиме и подобро да ја канализираме енергијата.

Понекогаш и проблемите имаат едноставни решенија. Поза мачка (Marjary asana) како дел од  јогата е вежба која е одличен начин како да се опуштите после работниот ден, правете ја секој ден и увидете ги позитивните промени. 

А вас со првото пуштање нога, ви се згрчува мускулатурата и не можете да се изнатрчате на раат... во бананите е одговорот.

Мускулна релаксација, правилна функција на нервите, одржување на здрав циркулаторен систем... Само дел од физиолошките функции во кои учествува овој потценет елемент. Иако присутен во многу слатки нешта како диња, авокадо, легуминози, банана, домати, сепак веројатноста дека примате доволно калиум дневно е мала...

 Во својата најосновна дефиниција планинарењето е едноставно одење за рекреативни цели. Планинарењето за човекот во денешно време е најздрава физичка активност која се одвива во природа.

Издвојте си половина час пред спиење за релаксација и помирен сон со помош на соодветна јога рутина...

Многу фолклор и многу љубов. И додека некои жени во средниот век гореле на клада бидејќи ги опивале мажите со мирисот на лаванда, денес мажите треба да се им се заблагодарат на оние кои тоа им го приредуваат.

Периодов, полн со горештини, гужви и нервози, па убаво е да може да се одвои време за еден убав викенд за релаксација. Овој пат, изборот беше Охрид и нејзините засега преплавените плажи со зелени алги, кој за жал ја заматуваа водата.

FB Препораки