таг / псд макпетрол

Секоја планина си има своја долина, секоја река има свое езеро, нашето Водно ја има својата Матка. Нераскинлива природна архитектура и врска која е на само 10-тина минути од центарот на бучавата, можност за целодневно лесно пешачење или можеби уште поинтересно, трчање низ најатрактивните делови на планината Водно и кањонот Матка. 

Овој викенд во присуство на околу 40-тина планинари од различни македонски друштва беше одржата третата „Зимска школа” во организација на ПСД Макпетрол која има за цел да ги претстави основите на зимското планинарење на сите заинтересирани. 

Повеќе македонски планинари овие денови од две различни рути го искачија највисокиот врв во Африка - Ухуру 5.895 м.н.в. на Килиманџаро. 

Веќе втора година по ред сите оние кои се тесно врзани со нивните патики за трчање ќе бидат во можност да проследат интересен репертоар на кратки филмови со акцент на планинското трчање кое во последните години е во одличен подем.

Овој викенд од 20 до 22 јануари, група од 11 планинари и двајца турно скијачи во организација на ПСД Макпетрол ги искористи одличните временски услови и постави зимски камп на самиот срт на Шар Планина каде минаа две ноќевања. 

Група планинари од ПСД Макпетрол заедно со неколкумина од српското планинарско друштво Балкан вчера на 28.10.2015 го искачија врвот Ерциес 3916м.н.в. кој е највисок врв во централна Турција. 

Овој викенд, во организација на ПСД Макпетрол и TREX ќе се одржи исклучително интересна планинска трка од бисерот на Шара, Лешница преку Среден Камен, до Титов Врв. Близу 4 километри должина, а цели 1000 метри висинска разлика за многу адреналин и големи искушенија.

FB Препораки