таг / повреди

Невропатолог пронаоѓа дека кај 110 од 111 починати НФЛ рагби играчи, патолошкиот наод потврдува присуство на хронична трауматска енцефалопатија - дегенеративно заболување кое е поврзано со повторувачки удари по главата. Зезнатата работа е тоа што (засега) истото може да се дијагностицира само пост-мортем, а и рагбистите не се единствените на мета. 

Општо познат факт е дека физичката активност е позитивна за вaшиот организам поради различни причини. Редовните тренинзи и физичка активност ќе ви донесат здравје, ќе го разубават вашето тело и ќе го подобри вашиот перформанс. Во идеалното сценарио секој нареден тренинг ќе биде подобар од претходниот и вашиот напредок ќе биде постојан, но во реалноста пак постојат многу фактори кои влијаат на тоа колку ќе тренирате и дали ќе тренирате воопшто.

Истегнувањето е нешто што спортските доктори и тренери топло го препорачуваат па дури и го препишуваат како терапија. Тоа е составен и неизоставен дел од тренингот на речиси сите спортисти и широко применуван метод во пост-тренажниот процес и периодот на рехабилитација. Сепак и покрај долгогодишната примена, сè уште постојат многу прашања на кои дури и оние кои редовно применуваат вежби за истегнување немаат јасен и точен одговор.

Физиотерапевтите се најблиски соработници на сите спортските работници. Тие понекогаш се и единствените медицински лица на спортските терени и први реагираат при настанувањето на повредите...

Дисторзиите на глуждот или скочниот зглоб се затворени повреди кои настануваат при прекумерно нефизиолошко движење како на пример спортска повреда, повреда при доскок и погрешно стапнување во празно.

Првиот Конгрес на Физиотерапевти на Македонија се одржа на 26 Март 2015 година во 16 часот во конгресната сала на МАНУ во организација на Здружението на Физиотерапевти на Република Македонија (ЗФРМ).

Сакајќи да дознаеме нешто повеќе за важноста на раната и брза дијагностика како еден од првите чекори кон коректно третирање на спортските повреди, решивме да поразговараме со д-р Магдалена Богучевска која работи како специјалист радиолог кој моментално е на субспецијализација за мускулоскелетна радиологија, една од најважните гранки за рана детекција на спортските повреди. 

10-годишна статистика од скијачките центри во САД вели дека носењето на шлем како дел од заштитната опрема кај скијачите и боредерите е во постојан пораст, а бројот на повреди на главата во постојан пад. Паметна одлука - очекувана статистика. 

Напорните тренинзи, многуте настапи со безброј повторувачки движења се основа за магичниот изглед на балетските уметници.

Трчањето е природен облик на вежбање и една од основните човечки потреби. Низ човечката историја трчањето било основна алатка за егзистенција, а денес е основна превентивна алатка против болестите предизвикани од неактивности и премногу седење.

Паѓа снег... заладува... замрзнува... се лизга... Ако сакаме да сме постабилни, мора нешто да научиме и од пингвините на кои мразот и снегот им се секојдневие. 

FB Препораки