таг / подвиг

На 02-ри август, Дејан Тодевски ја успешно ја реализираше својата цел и за помалку од 24 часа стапна на трите највисоки врвови на Балканот Мусала, Вихрен и Митикас.

Минувајќи 93 дена целосно самостоен на неговиот модифициран СУП (stand up paddlebord) и веслајќи околу 7500 километри, Јужноафриканецот Крис Бертиш стана првиот човек што го премина Атлантикот на ваков начин. 

23 години откако беше направено првото прелетување со балон на топол воздух над највисоката планина на светот, истиот човек, преку неговата туристичка компанија која нуди несекојдневни можности ја става на ценовник истава понуда. Место во балонот има за двајца (покрај пилотот), а цената е околу 2,5 милиони долари по човек. 

Ако некој вели дека е невозможно или тешко, тогаш Анет Фредсков успеа да го разубеди светот и да го оствари својот маратонски предизвик во неделата, на 14 јули 2013 година, кога го истрча својот 366ти маратон за 365 дена со дијагностицирана мултиплекс склероза. 

Вчера на 24.12.2013 во музејот на Mакедонската Борба во Скопје се одржа интересен настан. Презентацијата насловена како ИНТРОСПЕКТИВА НА 7-ТЕ СВЕТСКИ ВРВОВИ од Д-р. Сашко Кедев во организација на Агенцијата за млади и спорт беше проследена од бројна публика и со воодушевување од преполната сала. 

FB Препораки