таг / пластика

Отпушоците од цигари се најраспространеиот пластичен отпад во светот кој во голема мера ја загадува нашата почва.

Револуционерен пионерски чекор на голем град во борбата со пластиката и пластичниот отпад.

Во последните скоро три декади (од 1992 па наваму), Кина беше убедливо најголем увозник и преработувач на пластични маси во светски рамки со дури 45% од увозот на пластика за рециклирање. Но, од 31 декември 2017 година Кина воведе промена во овие политики и државата решава целосно да го забрани увозот на оваа суровина. Прашањето е што ќе се случи со проценетите 111 милиони тони пластика кои до 2030 година ќе се насоберат во светски рамки ? 

Што може еден човек да направи за подобро утре на сите? На кратко - многу работи. Но не е едноставно, ти треба едноставното да го создадеш. Во овој случај, 1 дизајнер создава 4 домашни машини за рециклирање пластика кои можат да се направат од секој и секаде во светот. После 100 дена планот за машините е споделен преку 65 илјади пати.

Бидејќи проекциите велат дека ако човекот продолжи со ова темпо на производство на пластика до 2050 година во океаните ќе има повеќе пластика отколку риба, како еден од важните чекори кон заштита на животната средина европскиот парламент ја изгласа забраната за производство на пластика за еднократна употреба. 

Веќе некое време спортскиот гигант Адидас соработува со организацијата Преговори за океанот”, посветена на намалување на отпадот во водите, а плодот од нивната соработка е тоа што пластиката од океаните сега може удобно да ги краси вашите стапала...

FB Препораки