таг / отпад

Отпушоците од цигари се најраспространеиот пластичен отпад во светот кој во голема мера ја загадува нашата почва.

Главниот град на Словенија стана првиот главен град во Европа кој се обврза до крајот на 2025 година да нема отпад кој ќе се одлага на депониите, односно минимум 75% од севкупниот отпад ќе се рециклира.

Бидејќи проекциите велат дека ако човекот продолжи со ова темпо на производство на пластика до 2050 година во океаните ќе има повеќе пластика отколку риба, како еден од важните чекори кон заштита на животната средина европскиот парламент ја изгласа забраната за производство на пластика за еднократна употреба. 

Да беше фотошоп, сигурно ќе мислевме дека океаните се чисти... 

Тоа е суровата сегашност во Македонија, купишта ѓубре низ цела држава без правилен третман и без програми за намалување на отпадот. Краток документарец од Кадар - направен во април годинава...

Водени од фактот што индустријата за флаширање на питка вода во денешниов период во најголем дел се заснова на пластична амбалажа која и тоа како лошо влијае врз околината, група на инжињери, дизајнери и научници од Скипинг Рокс Лаб се во обид да ја истуркаат нивната целосно невидлива и еколошки настроена амбалажа под името Оохо!

Додека Скопје и околината се гушат во смог и загаденост, во еден друг дел од Европа работите изгледаат потполно поинаку.

Последен повик за мапирање на отпадот: Биди и ти дел од најголемата акција за чистење до сега!

Имајќи предвид дека вкупната бројката на годишни посетители кои доаѓаат на трекинг до Базниот камп на Еверест или се дојдени да го искачуваат врвот во последните години се движи околу 30000 луѓе, замислете колку е тоа измет и фекален отпад. 

Паралелно на стотиците луѓе и екипи кои овој период се во обид за искачување на највисокиот врв на светот, постои една (релативно) мала група на доброволци кои таму одат за да го исчисти ѓубрето што претходниве веќе го имаат забаталено. 

Еден голем процент од ѓубрето кое го создава едно домаќинство отпаѓа на остатоци од храна. Следуваат неколку совети како да ги минимизирате овие отпадоци, без оштетување на буџетот и за подобрување на вашиот еколошки отпечаток.

FB Препораки