таг / обновлива енергија

Бидјеќи во Македонија имаме проблем со руралното заживување и одржлив развој во целата држава, добро е да ги прегледаме лекциите со кои низ Европскиот континент се справуваат токму таквите проблеми...

После 22 години собирање сателитска дата се појави едно чудо со кое секој може со пар кликови да дознае колку точно струја може да добие од соларни панели во било кој регион во светот, а тоа значи и секаде низ Македонија. Епа, бујрум деца на сонцето, дознајте си.

Додека мрзнeме со зимскиве температури, на репертоарот адреналински спортови во тек е една многу посебна манифестација по пустините на Африка - Африканската еко трка...

Ел Хиеро, најјужниот остров на Канарите кој некогаш важел за крајот на познатиот свет сè додека Колумбо не запловил и го пронашол новиот континент, од оваа година може да се пофали со нешто многу уникатно што другите острови го немаат...

Тревата е зелена, но самите спортски стадиони знаат да бидат доста неодржливи користејќи многу енергија, вода и суровини при својата оперативност. Следуваат најдобрите примери како со помош на новите технологии и практики се менува еколошката слика на стадионите во светот.

Надвор убаво, сончево, погодно за позитивна еко сторија - Kако интернетот станува чиста алатка за кликање низ целиот свет.

Ке ја поздравиме старата нова година со неколку уникатни рекорди во 2014та од европските земји, како пример за решавање на нашето загадено воздухче по градовите. 

Во новата година со една посебно убава вест за напредокот во еколошката ни човечка еволуција. Цела хокеарска лига оди во еколошки поход да го зачува тоа од што самиот спорт е создаден, мразот и зимските услови.

Горди сме на нашето сонце, но колку го користиме?

Сите сме зафатени и многу го цениме нашето време, но сепак постои еден проблем кој влијае на сите нас и е од огромна важност да биде решен за нашите идни генерации. Затоа, кратко и едноставно глобално затоплување...

Загрижени за начинот на живот во бетонските џунгли кои рапидно растат низ светот, решивме да ги пронајдеме најдобрите примери како се склопува екологија со урбано живеење. Лејдис енд џентлмен следуваат најдобрите 5 градови по одржлив начин на живеење заедно со природата:

FB Препораки