таг / нуркање

Како деца, стопроцентно сме сигурни дека сите до еден некогаш сме пробале и мереле колку долго ќе останеме под вода на еден здив. Како и зошто (физиолошки и генетски) постојат луѓе кои можат да издржат и по неверојатни 20 минути на една плуќа и како изгледа еден тренинг за овој спорт?

Нуркачите од нуркачкиот клуб Акватек ги истражуваа и документираа потонатите бродови во Охридското езеро.

Спелеолошкиот нуркач Кшиштоф Старнавски од Полска ќе се обиде да го сруши рекордот на италијанскиот нуркач Луиџи Казати, кој во 2010 година се спушти на длабочина од 212 метри во пештерата Врело на Матка.

Машката сирена и јогин Александар Батуев се нурнува во водите на Ко Тао во Тајланд и практикува јога под вода само со наочари како дополнителна опрема...

Ја имавме таа чест да направиме интервју со Светскиот и Гинисов рекордер во Статичка апнеа (статичко нуркање под вода без опрема) Бранко Петровиќ е дечко што моментално живее во Белград и освен надприроден капацитет на белите дробови константно ментално и физички ги предизвикува и поместува границите на човекот со водата. 

Баротраумата претставува повреда предизвикана од притисок и може да настане при нуркање во вода и при изнуркување од вода. Баротраумата која настанува при нуркање во вода настанува поради зголемување на притисокот на воздухот во шуплините во кои се наоѓа воздух (на пример, во уво, синуси, бели дробови, гастроинтестинален тракт). Поради зголемениот притисок на воздухот во нив доаѓа до оштетување на околните ткива со кои воздухот се граничи.

Овој септември полскиот нуркач Кшиштоф Старнавски заедно со неговиот тим и логистичката поддршка од македонските нуркачи успеа да го направи најдлабокото нуркање во пештерата Врело во Матка. Ова е само краток дел од неговите видео записи од нуркањето кое беше изведено до длабочина од 230 метри. Во исчекување сме на целосното видео.

Македонските нуркачи предводени од спелеo- нуркачкиот клуб „Врело" и нуркачкиот клуб "Акватек" пронајдоа нова подводна пештера во езерото Матка.

Македонските спелео- нуркачи од спелео- нуркачкиот клуб Врело" и нуркачкиот клуб "Акватек" ја завршија првата експедиција во двете езера кои се наоѓаат во туристичката пештера Врело.

Особено откако ќе најдеш ≈1 милион долари во шпански златници останати од некој бродолом. Среќа типов искусен па не се удави од возбуда. 

FB Препораки