таг / Нанга Парбат

Иако тешко беше да се очекува дека постојат било какви шанси за преживување на двајцата алпинисти кои исчезнаа на Диамирската стена на врвот Нанга Парбат во Пакистан, сепак организирана беше спасителна акција која заврши безуспешно. 

Вознемирувачки информации стигнуваат од базниот камп на Нанга Парбат. Том Балард и Даниеле Нарди не се пријавени во база веќе трет ден. 

Изминатите неколку денови на планината Нанга Парбат во несакана ситуација беше заглавена алпинистичката двојка Елизабет Револ и Томек Мацкиевич кои беа во обид да го направат второто успешно искачување на 8000-метарскиот врв во зимски услови. На СОС повикот веднаш одговори полската експедиција на К2 кои како најспремни во регионот со помош од пакистанските воени сили се впуштија во спасувачка акција. 

Бугарскиот хималаист Бојан Петров на 25 јули успеа да се искачи на Нанга Парбат, неговиот осми врв повисок од 8000 метри и е на сериозен чекор пред финализирање на Хималајската Круна. 

Пропадна сонот на Симоне Моро и Давид Гетлер за првото зимско искачување на Нанга Парбат кои што заедно со Емилио Превитали беа во експедицијата на Норт Фејс. Полските алпинисти остануваат и се во план да направат уште еден, последен напор за искачување по Рупалската стена.

Италијанско-германската екипа која се наоѓа на Нанга Парбат во состав Симоне Моро (Simone Moro), Давид Гетлер (David Göttler) и Емилио Превитали (Emilio Previtali) веќе се под Рупалската стена. Следи преземено интервју на Аманда Падоан (Amanda Padoan) со Симоне Моро, пред тргнувањето за Пакистан.

Зимските активности во високите планини на Непал и Пакистан оваа сезона се веќе во тек. К2 се уште привлекува со својата непристапност во зимски услови, Даниеле Нарди повторно е во пазувите на Нанга Парбат, а Симоне Моро е во обид за зимско на Манаслу. 

Паралелно со зимската експедиција на Полјаците на К2, поточно на планината Нанга Парбат се наоѓаат и алпинистите Томек Мацкиевич и Елизабет Револ кои се во обид за второ зимско искачување на овој 8000-метарски врв. За жал, двојката се наоѓа во проблематична ситуација на 7300 м.н.в откаде беше повикана итна помош. 

Во сабота на 8-ми март 2014 година, двајцата учесници на зимската експедиција на Нанга Парбат (8152 м.н.в.) Михал Обрицки (Michał Obrycki) и Павел Дунај (Paweł Dunaj) беа погодени од лавина. И обајцата имаат многу модринки, едниот е со скршени ребра и нога. Според последната информација и обајцата се во базниот логор и чекаат да дојде хеликоптер.

Официјални изјави на Симоне Моро за тоа како се одвива досега експедицијата за зимско искачување на Нанга Парбат.

Во базниот логор под Рупалската (јужната) Стена на Нанга Парбат (8125 m н.в.) на 31 декември 2013 година пристигна експедицијата на Симоне Моро (Simone Moro). Покрај него во екипата се и германецот Давид Гетлер (David Göttler) и Емилио Превитали (Emilio Previtali). Објективот е вперен кон едно нешто. Првото зимско искачување на Нанга Парбат, 8000ката која заедно со К2 досега не биле качени во зима.

FB Препораки