таг / млади спортисти

Глобалната мултибренд продавница за спортска облека, исхрана и фитнес опрема Polleo Sport започна кампања за поддршка на младите спортисти во Македонија.

Младоста и успехот на тринаесетгодишниот триатлонец Давид Мијалов се за почит, особено неговата упорност и вложување во целиот тренажен процес. Затоа решивме да направиме интервју со него, за да доловиме одблиску како е да си млад триатлонец.

Статистиката на спортски повреди во младинскиот спорт кај деца од 6-19 години во САД укажува дека на врвот од листата се наоѓаат шинувања и напрегања, фрактури, контузии, абразии и потреси. Интересен податок е што над 50% од овие повреди се случиле за време на тренинг, а не на натпревари.

За да има успех во младинските спортови, за родителите и тренерите е нужно да соработуваат при што јасно ќе ги дефинираат своите активности и задолженија. Тие заеднички треба да им помогнат на децата да пораснат, да учат, да се забавуваат на натпреварите, но таму завршува нивната допирна точка.

Децата кои посериозно се занимаваат со некој спорт сигурно се судриле со одлуките што треба да ги направат за време на паузата помеѓу сезоните. Дали да продолжат да тренираат во доменот на својот спорт, да се занимаваат со други физички активности или пак пасивно да одмараат. 

Стиховите од "Неправда" на групата Лева Патика си дојдоа како измислени за насловот на ова интервју, нормално со мали измени. Лина Ѓорческа е тенисерка со огромен потенцијал во Македонскиот тенис, има 20 години и го има направено најдобриот пласман во женска конкуренција на една македонска тенисерка..Прашањата се со бекхенд, одговорите се со форхенд. Џус!!

Спонтано, за време на 46-тиот балкански шампионат во едрење накратко поразговаравме со Ердал Љушо, наш успешен едриличар и репрезентативец кој со задоволство ни одговори на прашањата. 

Според Националниот сојуз за млади спортисти од САД, бројот на женски тренери во младинските спортови е околу 20%, додека на колеџ и на универзитетско ниво, овој број е помал од 50%. Овој проблем не важи само за САД, а може лесно да се промени, доколку се смени општото мислење за жените во тренерските води.

Во Охрид наместо да одиме на плажа, ние тренираме на терен. Секоја жртва си носи успех во понатамошната работа со дечињата. 

Често поставувано прашање е "зошто спортистите го саботираат својот сопствен успех?", а тогаш проблемот се поврзува со стравот од неуспех. Овој страв дефинитивно предизвикува авто-деструктивно однесување кај спортистите, каде е многу почесто застапен за разлика од стравот од успех.

FB Препораки