таг / матка

Ако сте ја оделе патеката од манастирот Св. Богодорица на Матка кон црквата Св. Спас и Св. Недела, тогаш добро сте запознаени со острото вртење во десно (после металниот крст) кое честопати знае да биде промашено. Некој решил „добро” да го назначи на далеку од соодветен начин и истовремено да нагрди едно убаво парче природа. 

Во текот на викендов, членови на Алпинистички Клуб Матка и Алпинистички клуб 8 - АК 8 од Скопје, реализираа неколку работни содржини во рамките на практичниот дел од испитот за соодветни алпинистички називи во рамките на Македонската Алпинистичка Федерација.

Спелеолошкиот нуркач Кшиштоф Старнавски од Полска ќе се обиде да го сруши рекордот на италијанскиот нуркач Луиџи Казати, кој во 2010 година се спушти на длабочина од 212 метри во пештерата Врело на Матка.

Македонските нуркачи предводени од спелеo- нуркачкиот клуб „Врело" и нуркачкиот клуб "Акватек" пронајдоа нова подводна пештера во езерото Матка.

Во далечната 1981 година Павле Козјек и Панче Георгиевски првенствено ја искачуваат насоката К4 на Матка - кај „Иглите”.

Избегнувајќи ги гужвите од преполниот кањон овојпат нашата приказна ја продолжуваме со веслање во помалку познатиот дел од Матка, на потегот од пештерата Врело па се до новата брана Св. Петка. 

Овој септември полскиот нуркач Кшиштоф Старнавски заедно со неговиот тим и логистичката поддршка од македонските нуркачи успеа да го направи најдлабокото нуркање во пештерата Врело во Матка. Ова е само краток дел од неговите видео записи од нуркањето кое беше изведено до длабочина од 230 метри. Во исчекување сме на целосното видео.

Точкарско видео во Македонија? Дали си ти нормален бе? 

По повод јубилејот, 50 години од првото искачување на „Новогодишен", на 05.11.2015 година Александар Кирковски успешно реализираше своевиден подвиг од 10 x пати искачување и симнувањa на насоката за вкупно време од 9 часа и 28 минути.

FB Препораки