таг / лето

Различните временски услови различно влијаат на тркачкото темпо на трчање.

Веројатно сите сакаме да тренираме на отворено и во природа. Летото е идеална прилика за тоа но исто така е и дел од годината кога УВ зрачењето е најголемо и кога температурите се исклучително високи.

Летните амбиентални услови за тренинг се далеку од идеални но тоа не значи дека тренингот не е возможен или треба да запре. Сè што треба да направиме е да се прилагодиме на условите и побргу да се опоравиме по тренингот.

Овој викенд на 25.08.2018, Бојан Трајковски и Саше Ангеловски од Македонија ќе се впуштат во една интересна езерска кајак авантура во обид да го изминат целото охридско крајбрежје (на македонска територија) со кајак во еден ден. 

SUP претставува акроним од англискиот јазик кој значи Standup Paddleboarding. Слично како и многу други интернационализми ова не би можело да се преведе конкретно на македонски. Меѓутоа, овој термин се користи за спортот на вода кој вклучува даска, со пропорции соодветни да издржи човек (или двајца) во исправена положба, додека движењето се остварува со помош на весло.

Летен поинаков овошен десерт со праски...

Кога гледањето на дното на базенот ти станува здодевно, кога сакаш да пливаш на отворено ама сакаш и лицето да ти "види" сонце, грбната техника или пливањето на грб е одлична опција со многу позитивни придобивки.

Препаратите за сончање ги користиме сите, а некои од нас во големи количини. Колку не штитат и дали се штетни по нашето здравје? Еве што вели нова научна студија која го обработува токму ова прашање.

За многу спортски ентузијасти пливањето претставува единствена активност која е прифатлива во текот на топлите летни денови. Несомнено е дека овој спорт секогаш е одличен избор со кој сигурно нема да згрешите. Но, пред да не зафати летната еуфорија, ајде да се потсетиме на некои неопходни работи кои ќе ни го направат пливањето уште попривлечно.

Прекрасна летна вегетаријанска варијанта на мусака. 

FB Препораки