таг / Килиманџаро

Светот се сеќава на првата група од слепи луѓе кои успеаа да се искачат на врвот Килиманџаро пред точно половина век.
Нивната приказна е и тоа како мотивирачка.

Прошетка од најгустите делови на џунглата до алпската „пустина” и арктичката зона на врвот. 

Повеќе македонски планинари овие денови од две различни рути го искачија највисокиот врв во Африка - Ухуру 5.895 м.н.в. на Килиманџаро. 

6 Планинари- Ане Тошевска, jac (Јордан Топкоски), Виктор Анѓелов, Диме Милановски, Сашо Божиновски, Андреј Минчевски - тргнуваме да го искачиме највисокиот врв на Африка - Ухуру пик 5895м на Планината Килиманџаро. Експедицијата ќе трае до 6 март. 

Канадскиот кајакар Адам ван Коверден откако освои сребрен медал на олимпијадата во Лондон, тргна во поход на планина. Но, не било која туку највисоката во Африка. Следниот месец Коверден заедно со група поддржувачи ќе се обиде да се искачи на врвот на Килиманџаро, и со тоа да допринесе за собирање на 100 илјади американски долари кои ќе ги донира за меѓународната хуманитарна организација Right to play.

Домаќините љубоморно си го чуваат нивното Килиманџаро. Тоа за нив не е само планина и највисок врв на Африка, тоа е мит, вулкан, култура, национален парк, систем на вредности, почит кон природата и секако, извор на приходи за многу гладни усти.

Рај за очите, запознавање со нова култура, преминување на јужната хемисфера, одење во џунгла беа некои од првите мисли што ни паднаа на памет кога ни дојде идеата да ја искачиме највисоката точка на еден континент.

Вчера на 24.12.2013 во музејот на Mакедонската Борба во Скопје се одржа интересен настан. Презентацијата насловена како ИНТРОСПЕКТИВА НА 7-ТЕ СВЕТСКИ ВРВОВИ од Д-р. Сашко Кедев во организација на Агенцијата за млади и спорт беше проследена од бројна публика и со воодушевување од преполната сала. 

FB Препораки