таг / јаже

Јажето за скокање е една од најдобрите и најефективни фитнес реквизити кои постојат. За жал оваа супер практична и економична направа често е комплетно заборавена и потценета.

Качувањето на јаже е вежба за целото тело која се изведува од древни времиња. Оваа вежба е одличен тест за силата на горниот дел на телото, но исто така и одличен начин за развивање на сила генерално. Со неа ќе ги тренирате сите мускули на рацете, грбот, рамената и стомакот, а во исто време ќе ги подобрите агилноста и координацијата на движења.

Самото презиме на Александар го открива неговиот карактер, Чекоров (чекори, се движи) така да мирување нема. После Гинисовиот  следи друг предизвик, 21,1км со прескокнување на јаже на Новосадскиот Полумаратон. Секоја Чест, потфат за симнување капа...

Имате неколку вежбички со своја тежина за топење сало меѓу кои и неизбежното скокање на јаже. Кој е за?

Ако ви збогтисало од стандардниот тренинг кој што го правите подолго време, и сакате да пробате нешто поинтересно, интензивно и возбудливо пред летово, пуштете си битбокс во позадина и сработете еден кружен тренинг во комбинација со продолжено вратило, олимписка шипка и јаже.  Нема да зажалите, ефектите ќе си дојдат како инкасатор на врата. 

  1. Не секогаш имате време и простор да направите добар кардио тренинг. Патеката за трчање во вашиот фитнес центар е со листа за чекање а надвор е премногу ладно. Тоа што ви останува како добра варијанта е да земете јаже за скокање. Иако се малкумина они кои ќе ви го предложат како тренинг опција, јажето со сигурност може да се носи рамо до рамо со сите други кардио вежби. 

Некаде во пролетниот период минатата 2015 година го имавме Александар Чекоров со неговиот прв истрчан (или можеби повеќе искокан) полумаратон во Нови Сад, а овој викенд на домашен терен на Скопски Маратон, тој реши да се проба на цел. Решивме да го прашаме лично за оваа неспецифична дисциплина...

Ако било кога во животот во континуитет сте скокале бар минута на јаже јасно ви е колкава моќ поседува ова мало паче опрема. Силно препорачуваме да го вметнете во вашата тренинг рутина, а веќе кога ќе почнете да го владеете, превземете го следниот чекор, двојно под вашите нозе.

Џери и презиме со СКИ на крајот (Мисзевски) го собори светскиот рекорд за најдолга дистанца помината на високо поставено јаже (drooping span) неколку стотина метри над земја, тој успеа да совлада дистанца од 215 метри одржувајќи рамнотежа. 

Следете го сетот на Ребека и растурете го вишокот масти!

FB Препораки