таг / искачување

Планинарите Миленка, Васко и Христифор во хуманитарна мисија ќе искачат 11.983 метри на Елбрус и Алпите собирајќи по 2 денари од искачен метар за поддршка на семејствата со ретки болести

Викендов благодарение на П.К. Љуботен, овој викенд на располагање имаме една посебно интересна активност, искачување на највисокиот врв на Шара, Титов врв, кое веќе 38ма година традиционално се одржува последниот викенд во месец мај. Зошто е посебно интересна активност разговараме со Марија Матовска, член на ПК Љуботен и координаторка на тимот за односи со јавност.

Искачувањето на оваа првенствена насока е само продолжување на наративот од настаните раскажани подолу во овој текст. А тој почнува вака:

Сардини. Како ли ги пакуваат... Лего коцки - правоаголни форми перфектно склопени... Питагора, Владо и неговиот тап поглед. Багажникот, диво им пркоси. Мартин и јас одамна сме покорени од оваа битка. Владо е упорен.

Овој викенд на 09.02.2019 Александар Кирковски и Димитар Тодоровски успеаја да го искачат највисокиот врв во Јужна Америка како припрема за брзинскиот обид што следува.

Откако последната снежна бура на врвот Манаслу донесе и до 6 метри нов снег, единствената опција на тимот кој оваа сезона целеше кон зимско искачување е да се евакуира.

На 30.12.2018 наврската Бојан Митаноски и Саша Грбиќ направија искачување на врвот Вихрен преку северната страна и насоката Скалниот жлеб - лева варијанта V+, 500 m. 

Светот се сеќава на првата група од слепи луѓе кои успеаа да се искачат на врвот Килиманџаро пред точно половина век.
Нивната приказна е и тоа како мотивирачка.

Овој викенд во мешата екипа предводена од ПК Предејане - Србија, тројца наши планинари успеаја да се искачата на највисоката точка на Јужна Америка - Аконкагва 6962 м.н.в. 

Моментално во подножјето на највисокиот врв во јужна Америка - Аконкагва 6962 мнв се наоѓа екипа од петмина македонски планинари. 

Зимските активности во високите планини на Непал и Пакистан оваа сезона се веќе во тек. К2 се уште привлекува со својата непристапност во зимски услови, Даниеле Нарди повторно е во пазувите на Нанга Парбат, а Симоне Моро е во обид за зимско на Манаслу. 

Пред точно една година на 25.12.2017, една мала група македонски планинари и планински тркачи, но пред се големи љубители на планината, решија да се предизвикаат себеси во обид за искачување на трите највисоки врвови на Балканот во еден здив. Една година подоцна, го имаме краткото филмче насловено „Зимска Балканска Трилогија” кое во целост го опфаќа овој подвиг. 

FB Препораки