таг / илина арсова

На 19.02.2018 во киното Култура пред преполна сала се одржа премиерно прикажување на проектот "This is Herstory" - „Нејзината приказна”.

Првата сезона на документарниот проект HerStory е веќе онлајн и може да се погледнат одлично прикажаните женски портрети на спортистки и авантуристки кои го следат својот сон во полето на планинските спортови.

Од 14-17 Април во Ла Грав, Франција се одржа овoгодишниот „Златен Цепин", најпрестижната манифестација за алпинистички достигнувања на годината како и доделување на признание за животно дело.

Денес за појадок имавме 2000 и нешто метри висинска разлика качување и уште толку спуштање на скии.

Записи од искачувањето на Мера Пик 6476м, Хималајски масив, Непал. Илина Арсова и Филип Василески - први Македонци на овој врв, 07-25 Ноември 2015

Една од најстарите форми на скијање во светот оваа зима ќе има достојна промоција на нашите планини во посредство на невладината организацијаТАКТи Илина Арсова. Право на учество има секој, без разлика дали има претходно познавање од скијањето (било на регуларен начин или пак на овој) или пак е целосен почетник. 

На 24 мај оваа година на еден од најизолираните планински врвови на светот и највисокиот во Северна Америка - Денали 6,144 м.н.в во Алјаска се искачија Македонците - Илина Арсова и Филип Василески Четкар. 

Трката се одржува секоја година во месноста Ареш - Буфор, Франција и е навистина исцрпувачка со секојдневни итинерери од преку 2500м нагорна висинска разлика и исто толку спуштање со скии, по променлив терен и непредвидливи снежни услови.

Деновиве се случува најголемата трка во ски алпинизам - Пиера Мента која што започна во Ареш, Франција. Трката трае 4 дена со нови и тешки стази.

Наскоро на Македонската телевизија ќе започне емитување на интересен серијал под наслов „ЈА САКАМ МАКЕДОНИЈА” 

Со искачувањето на Елбрус на 17 Јуни годинава, мојот курикулум стигнува до 4 од 7 од проектот 7 врвови на 7 континенти.

FB Препораки