таг / холестерол

Ако веќе е одамна добро познато дека клеточните ѕидови на секоја животинска клетка се изградени од двослојна липо (читај масно) - протеинска мембрана, тогаш не сме сигурни зошто досега мастите се ставаа во групата на лоши макропродукти кои требаше да бидат ограничени или целосно исфрлени од исхраната. Да бидеме на чисто, мастите се супер, еве и некоја студија плус за да се потврди истото. 

Колку протеини и хранливи материи добивате од едно јајце?

Ако сте од оние кои рутински ги фрлаат жолчките од јајцето по јабана мислејќи дека тоа е правиот избор за вашето здравје и обемот на половината, време е да прочитате нешто од понов датум.

Зошто јадете овошје и зеленчук? Витамини, минерали, вода, можеби фитонутрициенси и антиоксиданси, а никогаш не ви текнува на еден елемент кој е навистина мултитаскинг.

Рутински, жолчката од јајцето со години се смета како некој диетален натрапник со „големите" дози на холестерол кои „предизвикуваат“ какви не лоши ефекти по вашето здравје.. Време е за преуредување на сознанијата!

Нутриционистичките ставови во врска со мастите потполно се менуваат. Иако денешните размислувања и студии на оваа тема се помалку контроверзни и збунувачки мораме да појасниме дека МАСТИТЕ СЕ ЕСЕНЦИЈАЛНИ ВО ВАШАТА ДИЕТА, а исхраната која ги маргинализира овие елементи е потполно грешна. Во продолжение воведно инфо во врска со заситените масти.

И дали воопшто треба да се подзамислиме со намалување кога станува збор за најхранливата намирница?

Проблематикава не е резервирана само за постарите и оние со прекумерена телесна тежина. Сè повеќе млади и сè повеќе просечно конституирани се најчеста клиентела во сендвичарите и пекарите, па добиваат резултат од крвна слика - висок холестерол.

Колку смешно и да звучи, авокадото всушност е една голема, масна, дебела бобинка, но ниту еден од овие епитети нема да ви се залепи и вам ако почнете редовно да го консумирате.

Афродизијачките карактеристики на јатките верувам дека ви се добро познати, но дали и нутриционистичките?! Изобилувајќи со здрави масти и бројни витамини тие треба да претставуваат наше секојдневие, од горе и долу наведените причини.

И покрај конфузијата околу тоа дали мастите се „добри“ или „лоши“ за вашиот организам, денеска е докажано дека внесувањето на одредени типови на масти го подобруваат целосното функционирање во организмот. Краток осврт на незаситените масти, продуктите кои ги содржат, и ползата кои тие ни ја нудат.

FB Препораки