таг / хидратација

Летните горештини се во полн ек, па за да се одржиме разладени и свежи во овие денови и недели ни треба летен режим со кој ќе му овозможиме на телото лесно справување со жештините. Подолу ви ги издвојуваме 4-те клучни елементи со кои ќе му помогнете на телото да ги поднесе жешкотиите со леснотија. 

Спортистите често се соочуваат со дигестивни проблеми кои влијаат на нивните перформанси. Овие проблеми може да се манифестираат како рефлукс, гадење, грчеви во желудникот, надуеност или диареа.

Без разлика дали сте искочиле само на тренинг или пак треба да настапите на трка, исхраната и хидратацијата пред да стапнете на стазата може да ви помогнат да го постигнете својот личен рекорд или да ви одмогнат да ја постигнете поставената цел. Следуваат неколку грешки во исхраната кои може трката да ви ја претворат во убав спомен или во кошмар...

За безгрижно да си ги терате тренинг сесиите на отворено ова лето и да си немате проблем со прегревањето и високите температури еве што би можеле да консумирате покрај водата, за правилна хидратација и електролитен баланс пред и после тренинг.

Општата препорака е 8 чаши вода дневно. Некои велат дека ви треба повеќе. Но, некои велат пиењето премногу вода може и да ви наштети. Која е вистината и колку вода всушност е доволно?

Соодветната хидратација е прва гаранција за подобри перформанси.

Кога летото го достигнува пикот, време е за жетварска салата! Нашите предци ја користеле кога оделе на жетва и тоа во многу пооскудно издание, но тоа им помагало да останат силни и хидрирани во текот на целиот работен ден. Пробајте ја уште викендов, нема да зажалите!

И покрај многуте дискусии за тоа кои течности се најдобри за хидрирање на спортистите и многуте производи кои се присутни во маркетите, сепак, природно си е природно, што значи дека секогаш треба да целите кон што поприродни течности особено кога се работи за популацијата во развој. 

При жед или замор, многупати посегнуваме по овошни сокови или газирани пијалоци, но фактот што 1 молекула на глукоза врзува 4 молекули на H2O не прави уште пожедни. Само водата може вистински да не врати во нормала, бидејќи ние СМЕ водата која ја пиеме.

FB Препораки