таг / германија

101км велосипедски автопат (нешто како од Куманово до Тетово), се гради во најнаселениот регион во Германија, Рур, кој има над 12 милиони жители... 

Сторија за најиновативната нација и нејзиниот огромен потфат да си го исчисти енергетскиот сектор од загадувачки и загрозувачки производства и да си ја осигура здравата економија и добриот живот на своите граѓани.

Од 20-28 Мај  АКУД "Мирче Ацев" сo сите свoи aнсaмбли (aкaдемски хoр, игрaoрнa групa и oркестaр) беше учесник нa Меѓунaрoдниoт Хaрмoни Фестивaл вo мaлиoт гермaнски грaд Линденхoлцхaузен и забележа значителен успех.   АКУД "Мирче Ацев" се натпреваруваше вo пoвеќе кaтегoрии со преку 200 aнсaмбли и преку 3000 учесници oд целиoт Свет.

Светот вечерва е Македонија а македонскиот WFMC тим составен од 16 членови го завршија своето учество на WFMC Светското првенство за 2015 кое се одржа во периодот од 16 до 18 октомври 2015 година во Хаген - Германија со огромен успех со освоени 27 светски титули.

Зимски подготовки на младинскиот и јуниорски качувачки тим на Германија снимани оваа година. Кога на младите им се даваат перфектни услови, дисциплинирани тренинзи и забава во едно, резултатите доаѓаат многу лесно.

Знаеш дека живееш во закон држава кога некој ќе ти намести каучи во празен стадион и ќе ти оптегне бим за да следиш натпревари на Светско со другарчињата.

Сторија за една обична локална заедница која го стартуваше најголемото движење во светот кое денеска е во полн ек и нема да заврши се додека целиот свет не се префрли на 100% чиста, обновлива и безбедна енергија. 

Во еден од своите последни извештаи, германската влада изјави дека веганската исхрана сноси свои ризици особено кај поедини групи на луѓе. Информацијата е доста интересна со оглед на тоа што само во Берлин, статистиката вели дека живеат 80000 вегани, а на ниво на цела држава оваа бројка е огромна. 

Македонските претставници на Европското првенство во кану слалом во Марклеберг - Германија освоија солидни резултати. Атанас Николовски 22 место, Љубомир Спасиќ 31 место и  Огнен Бражански 32 место. Со оглед дека на ЕП учествуваа 32 држави со по неколку натпреварувачи, нашиот тим ги исполни очекувањата со оглед на тоа дека Николовски после 3 години се врати на европската и светската кајакарска сцена.

Германија е на прагот да направи криминализирање на допингот во спортот, со казни затвор до три години за осудените спортисти.

Како од втората Светска војна па наваму се зашрафуваше западно германската фудбалска машинерија и Баерн Минхен на чело со можеби најдобриот германски напаѓач Gerd Mϋller.

FB Препораки