таг / Еверест

По повод 10-те години од искачувањето на Монт Еверест, на 28 мај во големата сала на Македонската филхармонија се одржа презентација на Д-р Сашко Кедев насловена „На врвот на светот и потоа". Подолу следи целосен видео запис од презентацијата. 

По повод 10-те години од искачувањето на Монт Еверест, на 28 мај во малата сала на Македонската филхармонија, ќе одржи презентација на Сашко Кедев насловена „На врвот на светот и потоа".

Овој викенд на 11 мај ќе се одржи 30-от традиционален планинарски марш во чест на првиот Македонец кој се искачи на највисокиот врв на светот - Димитар Илиевски Мурато. 

Овој викенд некаде на висина од 7200 метри над морето во третиот висински камп под највисокиот врв на светот Еверест, почина нашиот планинар и доктор од Гевгелија Ѓорги Петков. 

На денешен датум пред 29 години, Димитар Илиевски - Мурато од Битола како дел на македонско-хималајската алпинистичка експедиција „Еверест '89" успеа да направи огромен подвиг за нашата Република и македонскиот спорт. Тој се искачи на највисокиот врв на светот Монт Еверест, но при враќањето не успеа да слезе во последниот висински логор и засекогаш остана таму. Во чест на Диме.

Овaa среда на 15.05.2019, Непалецот Ками Рита Шерпа успеа да се искачи на највисоката точка на светот по 23-ти пат. 

Кина става забрана за туристичка посета на базниот камп на Еверест поради еколошки причини. 

Четириминутно одлично видео на Елиа Сајкали од последната делница пред искачување на Еверест преку југоисточниот гребен. Глетката од јужниот према вистинскиот врв, траверсот под стреа пред Хилари Степ, гужва на Хилари Степ и зачекорување на финалниот врв или што би се рекло „фајнл пуш”, сè спакувано во многу добар квалитет. 

„Го искачив Еверест 21 пат, повеќе од било кој на планетата земја, но никому не би го посакал истото.”

По долготрајни припреми и работа под највисокиот врв во светот, тимот на баскискиот качувач Алекс Чикон оди во финален обид за прво искачување на врвот без суплементарен кислород.

FB Препораки