таг / екологика

Национални паркови се природни подрачја кои се далеку од урбани средини затоа што тоа значи уништување на природата и животниот хабитат во неа. Но, Лондон не размислува така...

Додека сите сме главно сконцентрирани на ефектите на транспортот и индустријата врз целокупната екологија и загадување на планетава, многу малку се зборува како исхраната може да игра важна улога во намалувањето на штетните гасови и глобалното затоплување. 

Водени од фактот што индустријата за флаширање на питка вода во денешниов период во најголем дел се заснова на пластична амбалажа која и тоа како лошо влијае врз околината, група на инжињери, дизајнери и научници од Скипинг Рокс Лаб се во обид да ја истуркаат нивната целосно невидлива и еколошки настроена амбалажа под името Оохо!

Почнувајќи од 18ти Јануари (понеделник), сите заинтересирани за живеење во чиста урбана средина имаат бесплатна можност да се фатат на пет-неделно оро со науката за трансформирање на градовите во еколошки чисти животни средини.

Програма за намалување на загадувањето на воздухот од домаќинствата и зголемување на квалитетот на живеење на граѓаните на Република Македонија.

Струшка еко-патрола со Жанко З'ш Голабоски.

Видео изработено од видеографот Франциско Маркез за потребите на Здружението за заштита на Преспа во проектот "Enhancing the ecotourism identity of Prespa" - „Развивање на еко-туристичкиот идентитет на Преспа”. 

Додека регионот се гуши во смогот на сопствената несвест, еден друг дел од планетата, полека го трасира патот по кој човештвото се движи. Уште еден доказ дека еко свеста е напредна фаза на генералната свест, доказ дека екологијата е религија на 21век.

Па вие после чудете се како луѓево одат на работа.

Еден куп научници од целиот свет ги истражуваат и анализираат промените на ледените места низ светот и како се забрзува нивното топење со климатските промени. НАСА го докажува ова топење со слики од сите ќошиња на планетата каде снегот, мразот и ледовите виреат со илјадници години...

FB Препораки