таг / еко урбано живеење

Се викаат Суперблокови, можат да се применат во секој град и овозможуваат 94% од жителите да бидат заштитени од големи нивоа на ПМ честички, тие кои се многу застапени и низ нашите градови. Башка животот на жителите во суперблокови е многу поквалитетен а и економијата е подобра. 

Скопје, 06.04.2016 - АЛЕКСАНДРИЈА е името на новата ЕКО населба која Фабрика Карпош ќе ја гради во Скопје на простор од 150.000 м2 во општина Ѓорче Петров, веднаш наспроти Порта Влае и новиот кружен тек.

Во урбаните места каде велосипедската култура веќе има своја историја се појавуваат одлични бизнис идеи со велосипедите, меѓу кои според нас и една од најдобрите, рентањето на сопствениот велосипед со што може да се заработува...

Твитерското движење #елкамк кое има мисија да инспирира поголемо рециклирање на нашиве простори, оваа година имаше тешка но џедајски успешна акција во создавањето на третата елка од пластични шишиња.

Од почетокот на изнајмувањето до рапидната експанзија на јавните велосипеди низ целиот свет, прегледајте ги најдобрите 5 локации за рент-а-бајк во светот од кои ние и останатите градови може да учиме.

Во урбаните битки против загадениот воздух, како вистински револуционери излегуваат оние кои ќе создадат решение кое е толку едноставно што е чудно како досега не е направено. Спремни за електрично сурфање по градскиот асфалт?

Во една наша статија - ВАКА ГРАДОТ МОЈ ДА БИДЕ... ја разработивме тематиката на еколошки најчистите градови на светот, па еве во оваа со наслов „Зошто градот чист да биде" ја опфаќаме и далекусложната причина за истото. 

Урбано, здраво, домашно, си растеш храна за своите потреби и здравјето ти цвета...

Рециклирањето станува интересно кога има одредена награда за тоа. За жал тоа е потребната магија која ги примамува повеќето да се вклучат во акција. 

Горди сме на нашето сонце, но колку го користиме?

Две кули во Милано, дизајнирани да одговорат на проблемите со кои се соочуваат градовите со загаден воздух, се пример како бетонските џунгли можат да бидат претворени во вистинска шума.

FB Препораки