таг / димитар илиевски мурато

Овој викенд на 11 мај ќе се одржи 30-от традиционален планинарски марш во чест на првиот Македонец кој се искачи на највисокиот врв на светот - Димитар Илиевски Мурато. 

На денешен датум пред 29 години, Димитар Илиевски - Мурато од Битола како дел на македонско-хималајската алпинистичка експедиција „Еверест '89" успеа да направи огромен подвиг за нашата Република и македонскиот спорт. Тој се искачи на највисокиот врв на светот Монт Еверест, но при враќањето не успеа да слезе во последниот висински логор и засекогаш остана таму. Во чест на Диме.

Вчера на 03.06.2014 во просториите на Александар Палас во Скопје се одржа 25-годишниот јубилеј на првата и најзначајната македонска експедиција на Еверест и на сите останати луѓе кои дадоа исклучително важна логистика нашето знаме да завиори на врвот на алпинизмот.

При еден разговор со Сашко Кедев и двајцата напоменавме дека оваа година е јубилејна од првото Македонско искачување од Монт Eверест на 10 мај 1989 година кога на врвот застанаа шерпасите Сонам и Аѓива, Стипе Божиќ, Димитар Илиевски - Мурато и Виктор Грошељ.

FB Препораки