таг / дијабетес

Со минатонеделната промоција на нови производи без додаден шеќер во новата продавница во Градскиот Трговски Центар во Скопје Виталиа ја започнува кампањата "Помалку шеќер за повеќе здравје". Следејќи ги препораките на Светската здравствена организација Виталиа започна со производство на нова линија на производи без додаден шеќер и воедно започна со намалување на шеќерот во својот асортиман.

Наредниот месец од 24 до 31 јули во Босна и Херцеговина ќе се одржи овогодинешното издание на „ДиаЕуро” - Европско футсал првенство за лица со дијабетес. На турнирот ќе учествуваат 16 европски држави, а за нашата репрезентација ова ќе биде прво претставување. Знаејќи ја важноста на спортувањето и физичката активност во регулирањето на дијабетесот решивме да се состанеме и да направиме мал прилог со тимот, а воедно и со здружението на лица со дијабетес „Алегрија” кое е доста активно на ова поле. 

Во моментот кога драстично ќе го намалите внесот на јаглехидрати во вашето тело ќе почнат да се случуваат ред промени од кои некои се добри, а некои не.

Прекрасна културна размена, каде Америка на здравите странци им подарува дијабетес...

Шеќерот го уништува здравјето, но остава и лоши последици по економијата. Според банкарскиот конгломерат „Кредит Суис" неограничената консумација на „белиот отров“ е причина број еден за финансиско оптеретување на здравствениот систем.

Дали сте и Вие од оние кои како деца го тргаа кимот од кифличките на мама?! Испаѓа дека мама знаела зошто упорно секоја тура повторно ја зачинува...

Доколку некоја посиромашна земја во развој т.е. нејзините граѓани би започнале да се исхрануваат како граѓаните на побогатите земји, државата би се здобила со трагични здравствени и еколошки последици. 

Иако шеќерите се составен елемент од секоја храна и претставуваат најважен достапен извор на енергија, во денешно време тие имаат и доста лоша репутација, а тоа е како резултат на тоа што децата конзумираат неколку пати повеќе шеќер од препорачаните количини.

Дијабетесот не треба да претставува пречка за вашето дете да се бави со спорт или пак да се натпреварува. Постојат врвни спортисти кои што исто така се справуваат со дијабетот. А истото правило за здравје важи и за дечињата со дијабетес, односно, дека тие се поздрави и уште подобро се справуваат со нивната состојба доколку се бават со некој спорт или пак обавуваат било каква физичка активност.

Кога мислите дека веќе се сте слушнале околу спиењето, неспиењето и дремкањето, всушност не сте ја слушнале можеби најважната работа за оние 8 часа...

FB Препораки