таг / чиста енергија

Кога ветерниците се расипуваат, ретки се луѓето кои можат да ги поправат бидејки работата бара основни вештини кои ги имаат само качувачите на карпи...

Сторија за најиновативната нација и нејзиниот огромен потфат да си го исчисти енергетскиот сектор од загадувачки и загрозувачки производства и да си ја осигура здравата економија и добриот живот на своите граѓани.

Група француски активисти за отворена еколошка технологија успеаа да создадат отворен прирачник за создавање на соларен концентратор од кој се добива топла пареа, наменета за сите мали производители и занаетчии. 

Краток репертоар за градот Париз и работите кои се прават сега, за да се намали големото загадување на воздухот. Жителите, бизнисите, организациите, градските службеници, целиот спектар на општеството работи и создава за да имаат почисто утре.

Постои една држава некаде високо на Хималаите, каде развојот не се мери според БДП-то на државата туку според среќата на луѓето. Испаѓа дека таа држава е и најеколошката држава во светот.

Сторија за една обична локална заедница која го стартуваше најголемото движење во светот кое денеска е во полн ек и нема да заврши се додека целиот свет не се префрли на 100% чиста, обновлива и безбедна енергија. 

Тековното ЕУРО 2016 во Франција е на добар пат да стане најеколошкото фудбалско првенство досега. Накратко даваме еден преглед на што е тоа што ќе го направи првенството така посебно и заслужно за титулата еко. 

Кога би постоел натпревар во „како ли ви текна", Холанѓаните со проектот "Plant-e" сигурно би го земале првото место. Имено, тие открија дека целата флора (зеленило) ни дава бесплатна струја и сега почнаа со „жнеење". 

Дали студентите би го раздвижиле општеството кон еколошки чиста иднина, кога би имале веќе стекнато искуство во одржливо живеење? Како универзитетите можат да ја имаат една од главните улоги во создавањето одржливи општества?

FB Препораки