таг / благо

Сладок кркцкав кекс без грижа на совест и без потрошено време!

На сите ни е позната екстремната наклонетост на децата кон слатките нешта за која се повеќе се докажува дека е биолошки вкоренета. Научниците имаат мислење дека детските тела во раст имаат потреба од повеќе шеќер и дека детскиот сладок заб се потенцира при интензивирање на растот.

Сè започна кога сакав да направам роденденска торта. Но кога ги разгледував повеќето рецепти, тешко ми падна од тоа колку шеќер, масло, јајца и тесто се користат за да се направат истите. Затоа на крај одлучив да искористам она што имам дома за да направам колач за кој се инспирирав од блогот ”Сурово и вкусно” и кој освен што е полн со здрави калории е многу вкусен и сладоледен! Нема утка!

Дали всушност кога секоја ваша клетка извикува „чоколадо“, токму тоа е она што телото го бара? Се испоставува дека сепак можете да ја прерипнете чоколадната коцка, бидејќи всушност кризата е само за еден елемент од чоколадото, а тоа не е шеќерот...

Чоколатце ваму, шеќерче таму и сето тоа на крајот без усул, а зошто кога може да биде на здрав и уреден начин! Иако шеќерите претставуваат важен елемент во исхраната и служат како прв енергетски потенцијал, нивното претерано внесување може и тоа како да доведе до загрозување на општото здравје во организмот.

Несекојдневни и вкусни смокви на кои одлично им прилега топка од ванила

Вкусно слатко за око и за уста...

Со листањето на вегански десерти добив идеја да го направам ова чудо, нешто помеѓу сладолед и бомбица (необликувана), со продуктите што ги имав во моментот. Спонтано излезе многу вкусно, брзо е за правење, енергетски потковува, а здраво е до бесвест... па затоа решив да го споделам и со Вас!

Ви посакувам среќен Божиќ и весели празници!

FB Препораки