таг / Анди

Тешко е да се остане рамнодушен на сликата од петте боливиски жени во своите традиционални шарени здолништа опремени со цепини, дерези и кациги на стрмни падини и снежни терени во позадина. Која е нивната приказна?

Македонската планинарка Маја Бошкоска се наоѓа во базниот камп на Аконкагва - Плаца де Мулaс, а аклиматизацијата е веќе извршена. Во следниот период се очекува соодветна прогноза и искачување на врвот. 

Извлечена од подножјето на Андите, провлечена низ целата историјата, за денес да се смета за храна на иднината.

Иако далеку од Хималаите и Шерпасите, овие жени од народот Ајмара кој и ден денес живее во пазувите на јужно-американските Анди работат како портери - носачи на планинарските експедициите во овие краишта, а воедно се и фантастични планинари. На крајот од минатава 2015 година тие организирано успеаја да се искачата на 6000 метри високиот врв Хуајна Потоси откаде се и овие фотографии. 

Извор 

FB Препораки