таг / алекс хонолд

Кратко 10-минутно парче од Њујорк Тајмс кое ја раскажува приказната за камерманите и целата продукција која беше позади снимањето на филмот „Слободно Соло”, односно денот кога Алекс Хонолд единствено со своите две раце и нозе ја искачи стената Ел Капитан на Јосемити.  Процесот од подготовка, на целата екипа како и на Алекс, до финално снимање трае околу две години, а за да се нафати продукција да ја сними приказната е еднакво лудо како и она што тој го прави. 

6-минутно видео во 360 степени кое го следи слободното соло искачување на Алекс Хонолд како дел од филмот Free Solo

Овој викенд на 3.06.2017 американскиот качувач Алекс Хонолд успеа да ја искачи една од најтешките насоки во долината Јосемити - Фрирајдер 7c/+  во слободен соло стил т.е. без користење на јажиња и додатна опрема. 

Алекс Хонолд и Дејвид Олфри искачија седум насоки на Ел Капитен во седум последователни дена. Оваа наврска исто така успеа да постави четири брзински рекорди при овие искачувања.

Томи Колдвел и Алекс Хонолд ја завршија една од најголемите награди во Патагонискиот алпинизам: таканаречената Траверса Фиц, комплетно пречење на гребенот на 3405 m високиот Фиц Рој и шесте соседни врва.

Минатата недела, Алекс Хонолд ја избезуми качувачката заедница со слободното солирање на 15 цуга долгата насока „El Sendero Luminoso" по варовничките стени во El Portero Chico, Мексико. Солото беше шокантно не само поради големината на насоката, туку и поради стилот на качување во поголемиот дел од 15-те цуга на „Ел Сендеро“, мали фаќалишта и оцена над 7а.

Минатото лето на 03.06.2017 американскиот качувач Алекс Хонолд успеа да ја искачи една од најтешките насоки во долината Јосемити - Фрирајдер 7c/+ во слободен соло стил. Оваа година некаде во септември во режија и продукција на Џими Чин и Елизабет Васархели може да го очекуваме документарецот за Алекс кој прикажува еден неверојатен и интимен портрет на врвниот спортист, неговиот живот, семејството и опасностите во кои е завиена дисциплината слободно соло. 

Едно големо пречење во масивот Патагонија долги години беше нереализирано...

Алекс Хонолд е дел од минијатурниот процент на слободни соло качувачи (оние што се качуваат без јажиња и бутур, да) коj што сè уште e жив и здрав. Па која осигурителна би осигурала некој што се бави со ваков спорт? Онаа што знае како да удри смело на маркетинг!

На 15 јануари 2014 година, Алекс Хонолд направи слободно соло-искачување на насоката „El Sendero Luminoso“ во Еl Portero Chico, Мексико. Со тежина 7с+ ова најверојатно е нејтешкото соло искачување досега.

Алекс Хонолд ја започна 2014 година со едно од своите најамбициозни и најтешки соло-искачувања до денес: тешката 457 m долга варовничка big-wall насока наречена „El Sendero Luminoso" во El Portero Chico, Mexico.

FB Препораки