Статии

Полека но сигурно, новогодишното шопинг лудило го зема својот залет. Секој од нас се обидува да пронајде некој интересен, несекојдневен подарок за своите најблиски. Земајќи во предвид дека имаме повеќе блиски луѓе кои сакаме да ги даруваме но исто така не заборавајќи дека зимскиот одмор се ближи, ние во Скаут Аутдор Шоп подготвивме акција или Новогодишна Весела Математика, во која што повеќе купуваш толку повеќе добиваш.  

Поминат викенд на планина, искачени врвови, вдишан чист воздух, преубава природа и доколку се тоа помине без повреди, Е ПЕРФЕКТНО ПОМИНАТ ВИКЕНД. Но, не секогаш оди сè според планираното. 

Веќе е познато дека нашето тело се состои од 60% вода. Водата е насекаде во нашето тело, во ткивата, органите, коските и клетките. Водата е заслужна за регулирање на температурата на нашето тело, како и за останатите телесни функции.

Како би го опишале искуството од учеството на ПРВ до ВРВ 2016? Со еден збор – ФЕНОМЕНАЛНО! :) Кога би го споиле натпреварувачкиот карактер и желбата за првото место, со желбата за забава и дружење на учесниците, тогаш ќе го добиеме настанот - ПРВ до ВРВ. 

Сигнал или повик за помош е меѓународно признато средство за барање на помош. Сигналот e најчесто во форма на радио сигнал, визуелно прикажување на предмет или осветлување (батериско или оган) и со звучен сигнал.

Во Република Македонија спортовите во природа секоја година се во сè поголем подем. Младината ги отфрла пороците, и почнува со практикување на вакви активности. Не постои човек на планетата, кого оваа информација нема да го израдува.

Во поглед на општите релјефни карактеристики, Република Македонија е претежно планинско-котлинска земја. Дури 80% од територијата на Република Македонија е планинско земјиште, додека 20% припаѓа на зарамнето ниско земјиште. Нејзината просечна височина е 829 метри.

Најновите технолошки достигнувања, во областа на Outdoor опремата, како обувки, облека, опрема и акцесори, и оваа есен-зима 2015 во Scout Outdoor Shop.

Сте се запрашале ли на кој начин водоотпорните мембрани не го пропуштаат дождот, а сепак се дишливи???

Правилното одржување на вашата планинарска опрема, ќе го зголеми нејзиниот животен век. Прочитајте ги овие неколку совети за тоа како да ја одржувате вашата планинарска опрема.

Дизајниран да биде сигурен придружник каде и да одите, комбининацијата на часовник, висиномер, барометар и компас, информации за времето, ќе го извлече истражувачот од вас.

Кога ќе се спомeне планинарска опрема, секогаш прво помислуваме на планинарските обувки. Постојат повеќе типови на планинарски обувки кои се дизајнирани за различни терени и временски сезони.

Кога Џозеф Р. Гербер ja опиша неговата млада компанија „Гербер Легендарни ножеви" како „Раѓањето на претпријатието што ќе прерасне во голем бизнис", тоа е вистина, и тоа не е за потценување бидете сигурни.

Пролетта е најубавиот период за планинарење. Во последно време, поради брзиот начин на живот, неправилната исхрана и се поголемото загадување на воздухот во поголемите градови, сè повеќе луѓе сè одлучуваат да започнат со овој спорт. Зошто планинарење?

Проверете ги неверојатните успеси на врвната шведска спортистика, која за партнер во своите аванутри го одбра Suunto.